c S
Dnevne novosti

Milanović: Javnom sektoru tri posto manje bruto plaće

20.02.2013 07:18 ZAGREB, 19. veljače 2013.(Hina), Premijer Zoran Milanović rekao je da će se bruto plaće za zaposlene u javnom sektoru smanjiti tri posto kako bi se postigla ušteda u proračunu od milijardu kuna, no od toga će, kazao je, biti izuzeti učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama kojima će se povećati koeficijent.

"To je, nažalost, u ovom trenutku jedino moguće i odgovorno ponašanje", kazao je Milanović za Dnevnik RTL-a i najavio da će to biti za nekoliko tjedana, a najvjerojatnije na plaćama od 1. travnja. Iako je to ocijenio kao vijest koja nije dobra za većinu zaposlenih u javnom sektoru, rekao je da je pogriješio što to nisu napravili prvoga dana jer su alternativa - otkazi.

"Možda bi bilo najbolje da smo na samom početku smanjili plaće u javnom sektoru, ali nismo. To radimo sada. Korekcije su male i u cilju očuvanja proračunske stabilnosti", kazao je Milanović. Na pitanje novinara što se promijenilo od nedavne tvrdnje ministra financija Slavka Linića da nema 'rezanja' plaća i mirovina i je li stanje u državi doista tako dramatično, Milanović je odgovorio da situacija nije dramatična, ali da projekcije i planovi nisu onakvi kakvi su se očekivali i da se s tim treba uskladiti.

Najavio je i kako Vlada neće odustajati od strukturnih reformi, poboljšavanja poduzetničke klime i donošenja zakona poput zakona o radu koji, uz ostalo, donosi i nove oblike radnog vremena. "Tri posto na bruto plaću nije strukturna reforma nego palijativna mjera", dodao je. Najavio je i rebalans proračuna napominjući da u prvoj godini otkako su na vlasti nisu uspjeli smanjiti ukupnu masu plaća koliko su planirali pa će morati napraviti neke korekcije, "jer se tu u Hrvatskoj, u odnosu na većinu drugih EU država, diralo jako malo".

Milanović je rekao da u tome očekuje razumijevanje svih zaposlenih u javnom sektoru, njih 231 tisuću, kojima će plaće biti smanjene od 50 do 500 kuna, kao i solidarnost s onima u privatnom sektoru te s 350 tisuća nezaposlenih . "Troškovi države stalno rastu. Mi nismo otpuštali ljude jer smatramo da to ne bi bilo dobro i oslanjamo se na prirodni odljev. Međutim, morat ćemo 'gađati neke mete' kad je u pitanju proračunski deficit i stisnuti se unutar deficita od 10 milijardi", dodao je.

"Moramo se držati ciljeva koje smo si sami postavili i ne smijemo prelaziti određene plafone deficita, ne zbog rejting agencija, nego zbog naših međunarodnih kreditora", kazao je Milanović podsjetivši da je 2011. proračunski deficit bio 15 milijardi, a da je sada smanjen na 10. Dodao je da su od najnovijeg izvješća kreditne agencije "Standard & Poor's" troškovi zaduživanja ostali isti i da su relativno povoljni u odnosu na one s početka 2011. kad su preuzeli vladu.

"Bez gospodarskog rasta ne možemo održavati troškove i karticu koja se jako puno peglala u zadnje tri godine", dodao je. "Prethodna vlast se ponašala kao da nema nikakvih problema, a problema ima. "Lako je za rejting agencije. Na njihove ocjene tržišta nisu reagirala, ali ako probijemo 'plafon' deficita - to ne smijemo dopustiti i dovesti u pitanje cijeli sustav", kazao je Milanović. Milanović je istaknuo kako će učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama plaće ipak biti malo veće jer su, dodao je, bili dramatično podcijenjeni. "To je red i te plaće, uz još neke zaposlenike javnog sektora, gledat ćemo da budu valorizirane na pošten način", kazao je.

Na pitanje kakve reakcije očekuje od sindikata ostalih zaposlenih u javnom sektoru, kojima se plaće smanjuju i koji su najavili da su im plaće "zadnja crta obrane", Milanović je odgovorio da su do sada te reakcije bile ratoborne, ali u principu razumne. "Jasno je njima koliko je sati", rekao je i dodao da ne očekuje tužbe jer je to zakonska ovlast vlade. "To je politička odluka koju je trebalo donijeti, a nisu se donosile sve ove godine", kazao je navodeći da se time zamjeraju jednom broju ljudi, ali da među njima ima onih koji razumiju.

"Hrvatska će i dalje biti zemlja s vrlo visokom razinom zaštite radnika, iznad prosjeka EU", napomenuo je. Ustvrdio je i da se ne boji prosvjeda. "Političar sam i tu sam da mijenjam stvari. Da se bojim, ne bih radio ovaj posao", naglasio je, a na pitanje što će Vlada učiniti da bi ostvarili gospodarski rast, Milanović je rekao: "Borimo se za svaku investiciju, projekti će krenuti i ja sam umjereni optimist".