c S
Dnevne novosti

Erjavec: da nisam povučen danas bi imali parafiran sporazum

20.02.2013 07:14 LJUBLJANA, 19. veljače 2013.Hina, Slovenski ministar vanjskih poslova rekao Karl Erjavec izjavio je u utorak za televizijsku postaju POP-TV da je do ratifikacije Ugovora o pristupanju RH u EU u Sloveniji moglo doći već početkom ožujka da ga premijer Janez Janša nije neočekivano smijenio kao pregovarača za pitanje Ljubljanske banke.

"U četvrtak smo se kod predsjednika države Boruta Pahora dogovorili o mojim sastancima s hrvatskom ministricom Vesnom Pusić na kojima je trebalo nastaviti pregovore o Ljubljanskoj banci. Da je tako ostalo, dogovor bi danas u Zagrebu bio parafiran, a parlament je hrvatski pristupni ugovor mogao ratificirati na zasjedanju početkom ožujka", rekao je Erjavec, dodavši da su neopravdane kritike kako bi zbog svojeg skorog izlaska iz vlade bio nevjerodostojan pregovarač.

Naprotiv, ovako je postala upitna vjerodostojnost premijera i vlade, ocijenio je Erjavec, ali smatra da će do sastanka predsjednika vlada Zorana Milanovića i Janeza Janše u Zagrebu 10. idućeg mjeseca tehnički detalji oko sporazuma o Ljubljanskoj banci biti riješeni, te da će parlament onda kasnije na jednoj izvanrednoj sjednici ipak ratificirati hrvatski pristupni ugovor, samo što sada još nije točno jasno kada će se to dogoditi.

Na pitanje može li se Janšin potez tumačiti kao njegova želja da sebi pripiše zasluge za "već riješen spor" oko Ljubljanske banke, Erjavec je odgovorio da nije važno kome će zasluge pripasti nego da se to pitanje doista riješi, ali da je sa strane njegova ministarstva u dogovor bilo uloženo mnogo truda. "Stvar smo praktički doveli do kraja, u to je bilo uloženo deset mjeseci napora", rekao je Erjavec za POP-TV.

Erjavec će u petak dati izjavu o svojoj ostavci na mjesto ministra vanjskih poslova koja će po njegovim riječima postati izvršna kad se s njom formalno upozna parlament, na redovnoj sjednici početkom ožujka, a iz vladajuće koalicije povući će se i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) na čijem je čelu.