c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi o izmjenama Zakona o poticanju investicija

21.02.2013 07:22 ZAGREB, 20. veljače 2013.(Hina), U saborskoj raspravi po klubovima o Konačnom prijedlogu izmjena Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, kojim Vlada namjerava zakonske odredbe prilagoditi zahtjevima poduzetnika, saborski zastupnici su suglasni kako je riječ o uvodu u raspravu o zakonu o strateškim investicijama, a oporba ocjenjuje da Vlada vodi zemlju u krivom smjeru pogrešnom ekonomskom politikom.

Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) rekao je kako Vlada ne želi potražiti rješenje, a kamo li da ga može naći te da njezin prijedlog "pretače nepostojeće šuplje u nepostojeće prazno". "Nemamo ni jednu investiciju, niti one čvrsto obećane od strane države, niti privatne investicije od stranog kapitala. Nemamo niti pokušaj da se nekog novog zaposli; imamo tristo i toliko tisuća nezaposlenih i broj svakim danom sve više raste", upozorio je Vuljanić.

Hrvatskim građanima se najavljuje smanjenje plaća javnoj upravi i dopuštenog minusa na tekućim računima. Fascinira sposobnost Vlade, koja bi trebala biti socijaldemokratska, da poskupljenjima i smanjenjem plaće udari po najslabijima i najsiromašnijima i to upravo uoči današnjeg Svjetskog dana socijane pravde 20. veljače, kazao je Vuljanić. Građani nisu neodgovorni, nego u minus ulaze da bi preživjeli, a sada se ministar financija javlja kako će ih naučiti pameti. Hrvatski radnici nisu ni lijeni ni skupi, nego je problem u organizaciji države, naglasio je. Ivan Domagoj Milošević (Klub HDZ-a) istaknuo je kako je sve što se od ove Vlade moglo videti u proteklih godinu dana, da vodi zemlju u pogrešnom smjeru.

Pozvao je premijera Zorana Milanovića da dođe u Hrvatski sabor i objasni kako misli ostvariti najavljeni gospodarski rast od 1,8 posto ove godine. Razgovaramo o rebalansu proračuna u veljači, dva mjeseca nakon donošenja, a to se nije događalo ni u ratnim godinama početkom 90-tih, upozorio je. Investicije se ne događaju same po sebi, one su preduvjet za gospodarski oporavak i rast i potrebno je donošenje nacionalne strategije bar za slijedećih deset godina, rekao je Milošević.

Uzvratio je Igor Rađenović (Klub SDP-a) koji smatra kako Vlada vodi dobru ekonomsku politiku i vjeruje da će na njoj ustrajati. "S obzirom da smo ovaj zakon podržali svi zajedno, 129 dakle zastupnika tada, s obzirom da on donosi samo poboljšanje u nekim svojim točkama ja očekujem da ćemo i ove izmjene i dopune svi zajedno podržati, a Klub SDP-a u čije ime govorim će to svakako učiniti", najavio je Rađenović. Dražen Đurović (klub HDSSB) smatra kako je ključno pitanje hrvatskog gospodarstva broj zaposlenih koji je trenutno nešto manji oko 1,4 milijuna te da se gospodarski rast ne može očekivati dok se ne približi dva milijuna.

U protivnom neće se moći zadržati postojeći standard ni zaduživanjem, ni dodatnim odricanjima iz prihoda zaposlenih. Stalno se govori o investicijama kao mantra iz koje će se izroditi jedna preobrazba, doći će investicije i u jednom trenutku kad dođu hrvatski građani probudit će se bogatiji, sretniji, nestat će ona tjeskoba koju danas nose ljudi u svojim srcima, neće više biti problem plaćati račune sve će živnuti kad dođu te investicije, rekao je Đurović.

Svoje izlaganje završio je citirajući hrvatsku promatračicu u Europarlamentu (Ingrid Antičević Marinović) o kojoj se ovih dana puno govori - "because, people must trust us". Sabor je završio današnje zasjedanje, a sutra nastavlja raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životinja.