c S
Dnevne novosti

Bercow: Izlazak Britanije iz EU-a je krajnje nevjerojatan

21.02.2013 07:10 LONDON, 20. veljače 2013.(Hina/AFP), Izlazak Velike Britanije iz Europske unije je krajnje nevjerojatan čak i ako ona organizira referendum o tom pitanju, ocijenio je u srijedu u Vilniusu John Bercow, predsjednik donjeg doma britanskog parlamenta.

"Zamisao da ćemo izaći van čini mi se krajnje nevjerojatna", rekao je Bercow na konferenciji na sveučilištu u Vilniusu. "Ostajemo ondje. Razgovarat ćemo, bit će nesuglasica, nagodba, ali i dalje ćemo biti dio Europske unije", dodao je.

Bercow je rekao da većina njegovih kolega u parlamentu želi ostati u EU-u. Kazao je kako je "čvrsto uvjeren da će to biti i odluka britanskog naroda" u slučaju referenduma. No, po anketi koju je u ponedjeljak objavio Financial Times, polovica Britanaca bi glasovala za izlazak iz EU-a kada bi se u ovom trenutku proveo referednum o tome.

Po toj anketi Harris Interactivea, tek 33 posto ispitanika je za ostanak u EU-u. Premijer David Cameron rekao je prošlog mjeseca da želi ponovo pregovarati o vezama Velike Britanije i EU-a prije nego se do konca 2017. provede referendum o mogućem izlasku zemlje iz EU-a.