c S
Dnevne novosti

EK: eurozona i ove godine u recesiji

25.02.2013 07:16 BRUXELLES, 22. veljače 2013.Hina, Eurozona će i ove godine biti u recesiji s padom BDP-a od 0,3 posto, a na razini cijele Unije BDP bi trebao ostvariti vrlo mali rast od 0,1 posto, pokazuju ekonomske prognoze Europske komisije objavljene u petak u Bruxellesu.

Postupni rast očekuje se sljedeće godine, u eurozoni 1,4 posto, u EU-u 1,6 posto. Komisija je smanjila svoje prognoze u odnosu na jesen prošle godine, kada je za ovu godinu predviđala rast od 0,4 posto u eurozoni. Ove se godine očekuje povećanje nezaposlenosti u eurozoni, koja bi mogla dosegnuti 12,2 posto s prošlogodišnjih 11,4 posto.

Međutim, tu je velika razlika među zemljama članicama, pa tako stopa nezaposlenosti u Španjolskoj i Grčkoj prelazi 25 posto. "Uravnotežavanje kroz koje prolazi europsko gospodarstvo i dalje utječe na rast u kratkoročnom razdoblju. Postojeću situaciju možemo rezimirati na sljedeći način: imamo razočaravajuće podatke s kraja prošle godine, nešto bolje podatke u posljednje vrijeme i rast povjerenja investitora u budućnosti.

Nedavno poduzeta odlučna politička akcija priprema put za oporavak. Moramo zadržati reformski ritam kako se ne bi izgubio zamah u povratku povjerenja, što bi odgodilo gospodarski oporavak i stvaranje radnih mjesta", rekao je povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn. Fiskalni deficit ove bi godine trebao pasti na 3,14 posto BDP-a u eurozoni, a u EU-u na 2,8 posto. S druge strane, javni dug trebao bi blago rasti zbog izostanka gospodarskog rasta.