c S
Dnevne novosti

Merkel za otvaranje novog poglavlja pregovora s Turskom

25.02.2013 07:08 BERLIN, 23. veljače 2013.(Hina/AFP), Njemačka kancelarka Angela Merkel je u video objavljenom u subotu uoči posjeta Turskoj, na svojoj stranici rekla da je sklona otvaranju novog poglavlja u pristupnim pregovorima s tom zemljom.

Ipak Merkel, koja zagovara "privilegirano partnerstvo" za Tursku umjesto punopravnog članstva u EU-u, istaknula je da rezultat pregovora Ankare s Bruxellesom treba ostati otvoren i ostala je skeptična glede toga da li se Turska treba priključiti EU-u. Turska ogorčeno prigovara zbog nedostatka potpore Berlina njezinim EU nadama, i optužuje EU za dvostruke standarde u vođenju pregovora jer nema u vidu punopravno članstvo.

"Mislim da pred nama leže dugi pregovori. Mada sam skeptična suglasna sam s nastavkom razgovora o članstvu. Bavimo se ovim s otvorenim rezultatom", rekla je Merkel. "U posljednje vrijeme pregovori su ponešto zapeli i ja sam za otvaranje novog poglavlja kako bi se krenulo naprijed", rekla je. Kancelarka namjerava o tome razgovarati s turskom vladom tijekom dvodnevnog posjeta zemlji, kada bi se u ponedjeljak u Ankari trebala sastati s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom i premijerom Recepom Tayipom Erdoganom.

Time se Merkel svrstala uz francuskog ministra vanjskih poslova Laurenta Fabiusa koji je 12. veljače izjavio da je sklon otvaranju novog poglavlja u pregovorima s Turskom. U razgovoru objavljenom u subotu u regionalnom listu Passauer Neue Presse njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle se založio za ubrzanje pristupnih pregovora.

Turska je 2005. započela pristupne pregovore s EU, ali oni ne napreduju jer su neke europske zemlje, poput Francuske i Njemačke nesklone turskom pristupu. Uz to Turska odbija na Cipar proširiti prednosti sporazuma o slobodnom prometu koji ju povezuje s europskim blokom. To odbijanje je dovelo do zaleđivanja nekoliko poglavlja pregovora, a od 35 pregovaračkih poglavlja zatvoreno je samo jedno.