c S
Dnevne novosti

Pitella: Hrvatska dobro pripremljena za rad u EU

26.02.2013 07:24 ZAGREB, 25. veljače 2013.(Hina), Prvi potpredsjednik Europskog parlamenta Gianni Pittella u ponedjeljak je kazao da je Hrvatska, koja je naporno radila na usvajanju kopenhaških kriterija i usklađivanju svog zakonodavstva s europskim, dobro pripremljena za rad u Europskoj uniji.

Pittella i još dvojica potpredsjednika EP Laszlo Surjan i Rainer Wieland će s ostalim europskim zastupnicima u Saboru održati dvodnevni seminar "Postupci donošenja odluka u Europskoj uniji". "Hrvatska je dobro pripremljena za rad u EU", kazao je Pittella i izrazio sigurnost da će Hrvatska 1. srpnja ove godine postati članica Unije.

"Hrvatska je pozitivan element europske integracije", dodao je Pittella uoči početka seminara. Po njegovim riječima, glavna zadaća Hrvatske će nakon pridruženja Uniji biti iskorištavanje strukturnih fondova kako bi se potaknuo razvoj, rast i zapošljavanje. Predsjednik Hrvatskot sabora Josip Leko izrazio je zadovoljstvo što će saborski zastupnici ovim seminarom iz prve ruke čuti kako najbolje zastupati hrvatske nacionalne interese u Europskom parlamentu.

"Drago mi je što će naši zastupnici iz prve ruke dobiti informacije, znanja i ukrasti nešto iskustva kako bi u Europskom parlamentu najbolje mogli zastupati hrvatske nacionalne interese te kako bismo od 1. srpnja mogli odmah koristiti blagodati EU-a", kazao je Leko u izjavi novinarima. Pittella je rekao kako je pridruženje Hrvatske Europskoj uniji vrlo važno te je podsjetio da je Italija bila među prvim zemljama koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor.

Leko i Pittella zatim su otvorili dvodnevni seminar, a predsjednik Sabora istaknuo je da je parlament središnje mjesto na kojem se utvrđuju hrvatski interesi zbog čega su iskustva iz Europskog parlamenta važna kako bi se Hrvatski sabor pripremio za uspješno obavljanje novih zadaća nakon ulaska u EU.

Podsjetio je da je Lisabonskim ugovorom ojačana uloga Europskog parlamenta, a samim time i predstavnička demokracija u procesu donošenja odluka o Europskoj uniji, zbog čega je i veća odgovornost Hrvatskog sabora u ostvarivanju hrvatskih ciljeva. Seminar u Hrvatskom saboru održava se u okviru Programa za razmjenu informacija i suradnju Odjela za pretpristupne aktivnosti Europskog parlamenta.