c S
Dnevne novosti

Zatvoren projekt razvoja probacijskog sustava vrijedan 1,2 milijuna eura

26.02.2013 07:26 ZAGREB, 25. veljače 2013.(Hina), Ministarstvo pravosuđa i Delegacija Europske unije u Hrvatskoj zatvorili su projekt "Razvoj probacijskog sustava u Republici Hrvatskoj" kojeg je s 1,2 milijuna eura financirala Europska unija radi uspostave održivog razvoja nacionalne probacijske službe.

Probacijska služba trebala bi doprinijeti razvoju humanijeg i pravičnijeg kaznenopravnog sustava i za oko tisuću smanjiti broj zatvorenika, što će pomoći u rješavanju problema preopterećenosti zatvorskih kapaciteta.

Na svečanosti zatvaranja projekta održanoj u Informacijskom centru EU u Zagrebu, zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt rekla je da su se u Hrvatskoj s pokretanjem projekta prije 21 mjeseca počeli otvarati probacijski uredi te da ih danas radi 12 koji imaju 2500 predmeta.

Predstavnik Delegacije Europske Unije u Hrvatskoj Luigi Barile kazao je da vjeruje u važnost smanjenja zatvorske populacije i povećanje ljudskog dostojanstva. Češki veleposlanik u Hrvatskoj Martin Košatka kazao je da Hrvatska otvara vrata europskog kluba dobro pripremljena i u poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava.

Projekt su provodili Ministarstvo pravosuđa Ujedinjenog Kraljevstva u partnerstvu sa Službom za probaciju i medijaciju Republike Češke te hrvatsko Ministarstvo pravosuđa. Njime je pružena potpora Sektoru za probaciju u razvijanju poslova i procedura za pružanje usluga probacije sudovima, zatvorima i općinama diljem Hrvatske.

Petogodišnja strategija za razvoj hrvatskog probacijskog sustava donesena je 2008. u sklopu Twining Light projekta financiranog iz nacionalnog programa CARDS 2004.

Hrvatski sabor je 2009. usvojio Zakon o probaciji. Probacija je uvjetovana i nadzirana sloboda počinitelja kaznenog djela tijekom koje službenici probacije provode postupke usmjerene smanjenju rizika ponavljanja kaznenog djela.