c S
Dnevne novosti

Američki Vrhovni sud odbio osporavanje zakona o nadzoru

27.02.2013 07:08 WASHINGTON, 26. veljače 2013.(Hina/Reuters), Novinari sa sjedištem u SAD-u, odvjetnici i skupine za ljudska prava ne mogu osporiti savezni zakon koji dopušta nadgledanje nekih međunarodnih komunikacija, priopćio je u utorak Vrhovni sud donijevši odluku u slučaju povezanom s vladinim naporima u borbi protiv terorizma.

S podjelom 5 naprama 4 po ideološkim linijama, konzervativcima koji podupiru vladu i liberalnim krilom u manjini, najviši sud u zemlji odlučio je da nijedna od tri kategorije, uključujući skupine za ljudska prava Amnesty International i Human Rights Watch, nema pravnu osnovu za podnošenje tužbe budući da ne mogu dokazati da su pretrpjeli bilo kakvu povredu.

Radi se o amandmanu iz 2008. na zakon o obavještajnom nadzoru u inozemstvu (FISA) kojim je američkoj vladi odobren masovni nadzor, bez identificiranja određenih ciljeva, a u svrhu nadgledanja stranaca izvan zemlje i prikupljanja obavještajnih podataka.

Bivši američki predsjednik George W. Bush odobrio je prisluškivanje bez naloga nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. kako bi se pronašle osobe povezane s al Qaedom. On je okončao taj program 2007., ali je Kongres godinu dana kasnije ponovo uveo dijelove tog prgrama.