c S
Dnevne novosti

Idući tjedan odluka o optužnici za zločine u Medačkom džepu

27.02.2013 07:20 ZAGREB, 26. veljače 2013.(Hina), Zagrebački Županijski sud idućeg će tjedna odlučiti o osnovanosti optužnice protiv ratnog zapovjednika izviđačke satnije 9. gardijske brigade "Vukovi" Josipa Krmpotića kojeg se tereti za ratni zločin jer je u akciji Medački džep 1993. navodno naredio strijeljanje četvorice zarobljenih pripadnika srpske paravojske te paljenje kuća srpskih civila.

Optužno vijeće suca Zdravka Majerovića danas je raspravljalo o dorađenoj optužnici, no odluku će, kako se doznaje na sudu, donijeti idućeg utorka. Isto je vijeće lani u listopadu slučaj vratilo tužiteljstvu radi "boljeg razjašnjenja nekih stvari", a prihvatilo je dio optužnice koji se odnosi na Krmpotićevog suborca Velibora Šolaju. Njega se tereti za ubojstvo starice koju je zatekao u podrumu kuće u ličkom mjestu Čitluk i ustrijelio pištoljem.

Na prijedlog Šolajine obrane postupak protiv njih je razdvojen jer su se se zločini za koje se terete dogodili u različito vrijeme i na različitim mjestima. Krmpotić je optužen za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika. Tereti ga se da je u rujnu 1993. podređenima naredio strijeljanje četvorice pripadnika srpske paravojske koji su zarobljeni u akciji Medački džep i dovedeni u bazu njegove izviđačke satnije, a optužen je i da je naredio paljenje kuća u kojima su živjeli Srbi.

Sud je tražio od tužiteljstva objašnjenje jesu li zarobljenici bili civili ili vojnici s obzirom da je u optužnici navedeno kako je riječ o nepoznatim osobama, zatim da se razjasni jesu li uopće ubijeni te da se precizira gdje su se točno nalazile kuće koje su zapaljene. Krmpotić i Šojala uhićeni su i pritvoreni u ožujku prošle godine zajedno s još nekoliko suboraca koji u konačnici nisu optuženi za nedjela u Medačkom džepu. Bivši zapovjednik u "Vukovima" na slobodu je izašao nakon više od sedam mjeseci pritvora.

On je, inaće, zbog Medačkog džepa još 2002. razgovarao s haaškim istražiteljima. Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu ranije je pravomoćno osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud.