c S
Dnevne novosti

Merten: nakon ulaska RH u EU privatna ulaganja bit će osobito važna

28.02.2013 07:16 ZAGREB, 27. veljače 2013.(Hina), Ulaskom Hrvatske u EU privatna ulaganja postat će osobito značajna tijekom idućih 18 mjeseci i Hrvatska bi morala udvostručiti napore kako bi je ulagači prepoznali kao transparentno i profitabilno mjesto za poslovanje i zapošljavanje, kazao je u srijedu američki veleposlanik u RH Kenneth Merten.

Novi veleposlanik SAD-a, koji je na dužnost stupio krajem listopada, to je rekao pred oko 140 sudionika uglednih osoba iz hrvatskog gospodarskog i političkog života, na tradicionalnom ručku Američke gospodarske komore u Hrvatskoj. Među gostima na ručku bio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sa suradnicima.

Veleposlanik je u govoru istaknuo značenje stranih ulaganja za američko gospodarstvo, napomenuvši kako su SAD prva zemlja u svijetu po ukupnim izravnim ulaganjima stranih tvrtki. Stoga bi Hrvatska, po Mertenovoj ocjeni trebala ulaganja staviti na vrh svojih prioriteta prilikom ulaska u EU, a hrvatska vlada je to prepoznala naporima koje čini "u pronalaženju raznih oblika zakonodavstva čiji je cilj olakšavanje ulaganja i stvaranje radnih mjesta".

Spomenuvši neke od poteza hrvatske vlade poput osnivanja radne skupine za poslovnu klimu i privatna ulaganja, te obnovljeno zanimanje za pomoć stranim ulagačima u uklanjanju izazova s kojima se susreću pri provedbi projekata u Hrvatskoj, američki veleposlanik odao je priznanje vladi, ali i napomenuo kako predstoji još puno posla i kako bi Hrvatska morala udvostručiti napore da bi u inozemstvu bila prepoznata kao dobro mjesto za poslovanje.

Veleposlanik Merten osvrnuo se i na antipoduzetničku klimu u Hrvatskoj u kojoj građani strane tvrtke gledaju samo kao nekoga tko će doći zaraditi na njima, i rekao da to nije neuobičajeno, da su i Amerikanci tijekom 19. stoljeća bili sumnjičavi prema stranim ulagačima i žalili se da se država "prodaje" upravo državi (Velikoj Britaniji) koju su pobijedili u borbi za nezavisnost.

To se u Americi odavno izmijenilo, i Hrvatska bi trebala usvojiti istu realnost te na strane ulagače gledati kao na veliku priliku da se zaposli mnogo građana i popravi opći standard, zaključio je.