c S
Dnevne novosti

Pusić: Jedinstveno tržište poticaj hrvatskom gospodarstvu

04.03.2013 07:18 ZAGREB, 1. ožujka 2013.(Hina), Ulazak Hrvatske u Europsku uniju i na jedinstveno europsko tržište bit će snažan poticaj za napredak hrvatskog gospodarstva, a na samoj je zemlji da što bolje iskoristi odlične prilike koje joj se na njemu pružaju, rekla je u petak u Zagrebu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Pred nama je fantastična prilika, neke su zemlje takvu priliku izvrsno iskoristile, neke nisu, ali to nema veze s Europskom unijom nego s nama samima", rekla je Pusić u uvodnom govoru na konferenciji "Iskoristimo prednosti europskog jedinstvenog tržišta" koju su povodom 20. obljetnice zajedničkog tržišta organizirali Delegacija EU-a u RH i ministarstvo gospodarstva. "Uvjerena sam da će ulazak u EU i na jedinstveno tržište biti snažan poticaj za napredak hrvatskog gospodarstva", dodala je.

Govoreći o jedinstvenom tržištu, Pusić je naglasila važnost konkurentnosti kao jedinog dugoročno održivog modela gospodarstva, važnost harmonizacije propisa što širom otvara vrata i stranim i domaćim ulaganjima, te uklanjanja barijera. Četiri slobode na kojima počiva jedinstveno tržište - sloboda kretanja kapitala, radnika, roba i usluga - za Hrvatsku imaju i ekonomsku i političku vrijednost, rekla je. "Hrvatska je investirala dugi niz godina u pripreme koje su za nas značile i izgradnju vlastite države.

RH sa sobom nosi iskustvo koje smatramo da će biti korisno i drugim zemljama ali nosi i odgovornost, a posebno da stabilizira za Europu jednu vrlo važnu regiju, a to je jugoistočna Europa", kazala je Pusić. Govoreći o ulasku Hrvatske u eurozonu, Pusić je naglasila da će se zemlja priključiti toj integraciji kada bude potpuno spremna, kao što je sada spremna za ulazak u EU. Na skorom ulasku Hrvatskoj je na konferenciji čestitao europski povjerenik za unutarnje tržište i usluge Michael Barnier.

"Došao sam u Zagreb kako bi se sastao s ministricom Pusić i drugim ministrima kao i predstavnicima Sabora, kako bi im zahvalio na radu koji su učinili posljednjih godina na pristupanju Hrvatske EU-u. Želio bih im čestitati", rekao je Barnier. Naglasio je kako se ulazeći u EU Hrvatska neće priključiti federalnoj državi već zajednici država koje će se zajednički suočavati s izazovima, krizama i problemima što je puno lakše činiti zajedno nego pojedinačno.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je otvorio konferenciju na kojoj je sudjelovalo više ministara, zastupnika, te predstavnici diplomatskog zbora i poslovne zajednice, rekao je da će se Hrvatska ulaskom na jedinstveno tržište lakše povezivati s partnerima, lakše zajednički nastupati na trećim tržištima, da će doći do snižavanja cijena roba i usluga kao posljedica jačanja konkurentnosti, da će hrvatski poduzetnici imati koristi od uklanjanja carina, na tržištu usluga neće biti potrebe novih registracija u drugim zemljama, te će se sniziti cijene financijskih usluga za potrošače i poduzetnike.

"Uvjeren sam da će poduzetnici i potrošači iz RH iskoristiti svoje šanse koje se nude na europskom jedinstvenom tržištu", kazao je. Zajedničko tržište je po njemu ideja vodilja europskog udruživanja i prostor najveće gospodarske integracije u svijetu. Bez obzira na tu važnost, Pusić smatra da je ono drugi po važnosti rezultat europskih integracija, a prvi je trajni mir. "Mi iz Hrvatske prepoznajemo važnost i dragocjenost trajnog mira...bez trajnog mira nema nikakvog gospodarstva", rekla je.

Konferencija je nastavljena i poslije podne panel raspravom o jedinstvenom tržištu u svjetlu hrvatskog pristupanja EU-u, te radionicama o tome kako iskoristiti prednosti jedinstvenog tržišta pri trgovini hrvatskim robama i uslugama, o trgovini i e-trgovini, te slobodi kretanja kapitala i radnika i koordinaciji sustava socijalne sigurnosti.