c S
Dnevne novosti

Summit EU-Japan o slobodnoj razmjeni

04.03.2013 07:08 TOKIO, 3. ožujka 2013.(Hina/AFP), Japan i Europska unija će krajem ožujka održati summit sa svrhom službenog pokretanja pregovora o postizanju sporazuma o slobodnoj razmjeni, izvijestio je u nedjelju japanski tisak.

Predsjednici Europske unije Herman Van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso će otići u Tokio posljednjeg tjedna ožujka na sastanak s japanskim premijerom Shinzom Abeom, piše financijski list Nikkei.

Tijekom tog susreta trebao bi biti postignut konačan sporazum o pokretanju dugo očekivanih pregovora dviju velikih gospodarskih sila. Europski i japanski čelnici će također održati odvojene pregovore o političkom sporazumu o suradnji u sektoru sigurnosti, okoliša, znanosti i tehnologija.

Europski ministri trgovine su prepustili prošle jeseni Europskoj komisiji otvaranje pregovora s Tokijom o sporazumu o slobodnoj razmjeni i predvidjeli zaštitnu klauzulu osjetljivih sektora, poput automobilske industrije.

Europski proizvođači automobila sumnjaju u rezulatate takovog sporazuma i navode prethodni sporazum s Južnom Korejom, koji je stupio na snagu u ljeto 2011.

Europska udruga proizvođača automobila (ACEA), koja se dugo protivi otvaranju pregovora Japanom, drži da bi takav sporazum bio "jednosmjeran". EU i Japan predstavljaju više od dvije trećine proizvodnje tog sektora. Pregovori bi mogli trajati godinama.