c S
Dnevne novosti

Leko i Mrkić o odnosima RH i Srbije

05.03.2013 07:06 ZAGREB, 4. ožujka 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko razgovarao je u ponedjeljak s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivanom Mrkićem o odnosima dviju zemalja i naglasio da je cilj hrvatske politike da dvije zemlje izgrade zajedničku i bolju budućnost u Europskoj uniji, priopćio je saborski ured za odnose s javnošću.

Leko je također izrazio spremnost Hrvatske da svojim iskustvom pomogne Srbiji i drugim susjednim zemljama na tom putu. "Potrebno je riješiti i otvorena pitanja kao što su nestali, pitanje granice, povratak imovine za što je potrebno povjerenje, strpljivost i mudrost", kazao je Leko.

Mrkić je rekao da je srpska vlada u potpunosti okrenuta budućnosti te da je odlučna rješavati otvorena pitanja s Hrvatskom kako budući naraštaji ne bi nosili teret prošlosti. Čestitao je Hrvatskoj na skorom ulasku u Europsku uniju, kazavši da i Srbija želi ići istim putem.

Ministar Mrkić prenio je predsjedniku Hrvatskoga sabora želju predsjednika Narodne Skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića da se uskoro održi i susret parlamentarnih izaslanstava. Leko je prihvatio taj prijedlog te je dogovoreno da će do susreta doći ove godine, nakon ulaska Hrvatske u EU.