c S
Dnevne novosti

Kotromanović: za mjesec dana povlačenje snaga iz Sirije

05.03.2013 07:10 ZAGREB, 4. ožujka 2013.(Hina), Ministar obrane Ante Kotromanović najavio je danas da će za otprilike mjesec dana početi povlačenje hrvatskih snaga s Golanske visoravni koji su u misiji UN-a u Siriji.

Na svečanom ispraćaju 21. hrvatskog kontingenta u mirovnu operaciju ISAF-a u Afganistanu ministar Kotromanović rekao je odgovarajući na novinarsko pitanje o povlačenju snaga iz Sirije kako "ovaj tjedan naša ekipa, u kojoj su i dva generala, ide na teren u Siriju kako bi se vidjelo na koji način izvući ljude i sredstva"."Oni će nam dati informaciju koji bi to bio datum, a do tada ne znamo. U svakom slučaju, informirali smo i UN i Austriju kao partnera i oni su nas razumjeli", rekao je i dodao da se razmišljalo o smanjenju našeg kontingenta u Siriji jer ondje "ne vidimo neku vojnu, političku ili ekonomsku opravdanost".

Istaknuo je kako ne može točno reći kad će povlačenje početi, dodajući kako bi to moglo biti za mjesec dana pa i više jer treba pronaći zamjenu."Mi ćemo naše ljude otamo vratiti kući i mi već razmišljamo o novim misijama jer je to nama vojnički i politički interes", istaknuo je ministar.Na novinarsko pitanje, Kotromanović je komentirao i nedavne kritike koje je Hrvatski generalski zbor uputio Vladi RH te je rekao kako je demokracija i da svatko ima pravo na svoje mišljenje."Oni su sada civili kao i ja, i oni imaju pravo na svoje mišljenje", istaknuo je, dodajući kako se u mnogo čemu ne slaže s njihovim stajalištem, ali da će se u mnogim stvarima i složiti.

Ministarstvo obrane u četvrtak je, nakon konzultacija s austrijskim partnerima, poslalo službeno pismo UN-u o namjeri povlačenja svih 97 hrvatskih vojnika iz misije UN-a na Golanu. Odluku o povlačenju hrvatskih vojnika iz misije UN-a na Golanu donijeli su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.Odluka o povlačenju hrvatskih vojnika iz misije UN-a na Golanu, u kojoj Hrvatska sudjeluje od 2008., kako je rekao premijer Milanović, donesena je na sjednici vlade zato što hrvatskim vojnicima u toj misiji nije zajamčena sigurnost nakon pisanja svjetskih medija o tome da Hrvatska navodno prodaje oružje sirijskim pobunjenicima, što je Hrvatska službeno opovrgnula.