c S
Dnevne novosti

Britanski parlament nudi stručnu pomoć Hrvatskom saboru

07.03.2013 07:20 ZAGREB, 6. ožujka 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko razgovarao je u srijedu s izaslanstvom britanske Međuparlamentarne unije na čijem je čelu lord Dundee, član Doma lordova u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Predsjednik Sabora ocijenio je da su odnosi Velike Britanije i Hrvatske prijateljski i partnerski, te istaknuo jako dobru suradnju dviju država u NATO savezu, izrazivši uvjerenje da će jednako kvalitetan partnerski odnos imati i kao članice Europske unije. Leko očekuje potporu britanskog parlamenta kada je riječ o prenošenju iskustva u izgradnji i zaštiti nacionalnih interesa u Europskoj uniji.

Lord Dundee ponudio je da državni službenici Hrvatskoga sabora i saborski zastupnici dođu u stručni posjet britanskom parlamentu kako bi se upoznali s procedurama parlamentarnog nadzora nad odlukama koje donose tijela Europske unije. Članovi britanskog parlamenta iskazali su zanimanje i za prve hrvatske izbore za Europski parlament, koji će se održati 14. travnja.

Naglasili su potporu koju Velika Britanija pruža pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te podsjetili da su to dokazali ubrzanom ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora u britanskom parlamentu, navodi se u priopćenju.

Gornji dom britanskog parlamenta potvrdio je hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji 21. siječnja, što je bio posljednji korak britanske parlamentarne procedure, a da bi proces ratifikacije bio u Velikoj Britaniji i formalno dovršen, na njega još treba staviti potpis britanska kraljica koja je to učinila 31. siječnja.