c S
Dnevne novosti

Josipović: probacijskim mjerama smanjiti zatvorsku populaciju za 20 posto

07.03.2013 07:24 SPLIT, 6. ožujka 2013.(Hina), Predsjednik Ivo Josipović je na splitskom sveučilištu u povodu pokretanja prvog specijalističkog poslijediplomskog studija u Hrvatskoj o probacijskom tretmanu, održao predavanje „Probacija u Hrvatskoj:odgovor na izazove vremena“ te je upozorio kako je u Hrvatskoj u porastu zatvorska populacija koja se, po njemu, probacijskim mjerama može smanjiti za 20 posto.

„U nas probacija do sada nije zaživjela onako kako bismo željeli te očekujem da uvjetne osude i uvjetni otpusti postanu srž probacijskog tretmana“, istaknuo je Josipović. Po njegovim riječima, probacijskim tretmanom treba obuhvatiti i počinitelje nekih kaznenih djela nasilničkog ponašanaja pod šifrom „mladost ludost“.

Za nasilje u obitelji potrebna medijacija, a kako je rekao, neki put probacijskim tretmanom treba obuhvatiti i to nasilje u obitelji , jer postoje slučajevi u kojima je „posljedica kažnjavanja nasilnika veća ili jednaka samom nasilju, jer obitelj može ostati bez uzdržavanja." Za predsjednike je nezamislivo da ubojica, silovatelj i pljačkaš uđu u sustav probacije. Govoreći o prenapučenosti zatvorskih kapaciteta u Hrvatskoj, Josipović je kazao kako je trenutačno 1,7 puta veći broj zatvorenika od kapaciteta, što je, po njemu, vrlo ozbiljan ekonomski, politički i pravni problem.

Ilustrirajući porast zatvorske populacije u Hrvatskoj, Josipović je naveo podatak kako je 2001. postojalo više zatvorskih kapaciteta nego zatvorenika, a 2011. godine „imali smo oko 5.000 osuđenika a zatvorski kapaciteti su nam za 3.700 osoba“. Pri tomu je Josipović upozorio kako zbog prenapučenosti zatvorskih kapaciteta postoji, kako je rekao, „lijepi broj“ presuda Europskog suda za ljudska prava u kojima se navodi da naši zatvorenici ne žive po međunarodnim standardima.

Po njegovom tumačenju, u Hrvatskoj se ne bi trebalo dogoditi da probacijski propisi ostanu „mrtvo slovo na papiru“.„Mi smo 2009. godine donijeli Zakon o probaciji, ali ga nismo primjenjivali. Zatim smo 2012. godine donijeli novi Zakon o probaciji no, pitam se je li to alibi zbog neprovođenja ranijeg zakona ili smo stekli odlučnost za primjenu probacije“, kazao je Josipović Nositelj novopokrenutog studija „Probacijski tretman“ je, kako je rečeno večeras, splitski Filozofski fakultet u suradnji sa trima fakultetima: pravnim, ekonomskim i medicinskim.

Voditelj studija bit će prof. dr. Slobodan Uzelac koji je večeras zahvalio predsjedniku Josipoviću na podršci u pokretanju tog studija. Rektor Sveučilišta u Split dr. Ivan Pavić je istaknuo kako je studij „Probacijski tretman“ pokrenut u Splitu, a ne u Zagrebu zato što se splitsko sveučilište želi baviti tim programom, a ne zato što su splitski zatvori zatrpani više no u Zagrebu. Dekan splitskog Filozofskog fakulteta dr. Marko Trogrlić je istaknuo kako je pokretanje tog studija odgovor aktualnim potrebama hrvatskog društva.