c S
Dnevne novosti

Erjavec: veliki izgledi za sporazum o Ljubljanskoj banci

07.03.2013 07:22 LJUBLJANA, 6. ožujka 2013.Hina, Veliki su izgledi za sporazum s Hrvatskom o Ljubljanskoj banci na temelju dogovora iz Otočca, ocijenio je u srijedu nakon sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku u Ljubljani bivši glavni slovenski pregovarač za to pitanje Karl Erjavec.

"Vrlo sam zadovoljan onim što sam na sastanku čuo. Postoji velika mogućnost da dođe do dogovora i to na osnovi onoga što je bilo pripremljeno na susretu između mene i hrvatske ministrice Vesno Pusić na Otočcu. Mislim da se sve odvija u redu", rekao je Erjavec nakon zatvorene sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, na kojoj je bilo riječi o dosadašnjim pregovorima o Ljubljanskoj banci.Riječ je o pitanju čijim rješenjem Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om.

Zatvorenom sastanku prisustvovali su i predsjednik vlade Janez Janša, mandatarka za sastav nove vlade Alenka Bratušek, te Tone Kajzer iz kabineta premijera kojega je Janša nakon povlačenja Erjavca iz pregovaračkog procesa imenovao koordinatorom slovenske strane za pregovore o Ljubljanskoj banci. Sastanak je održan na Janšinu inicijativu, zbog okvirno za nedjelju najavljenog susreta s predsjednikom hrvatske vlade Zoranom Milanovićem.

Na tom bi sastanku po nekim očekivanjima moglo doći do potpisivanja sporazuma o Ljubljanskoj banci, ali još nije sigurno hoće i kada biti održan, s obzirom da Janšina vlada obavlja tekuće poslove dok ne bude izabrana nova koju nastoji formirati Alenka Bratušek, objavili su slovenski mediji.Slovenska tiskovna agencija STA objavila je u srijedu da bi sporazum o Ljubljanskoj banci mogao potpisati sa slovenske strane i Janša kao odlazeći premijer, ali uz ovlaštenje parlamenta.

Janša, Bratušek i novi slovenski pregovarač za Ljubljansku banku Tone Kajzer nisu davali izjave nakon sastanka o mogućnosti sporazuma o Ljubljanskoj banci i mogućnostima susreta Janše i Milanovića. O mogućem sastanku Janše s Milanovićem nije želio govoriti ni predsjednik vanjskopolitičkog odbora Jožef Horvat, rekavši da su zaključci sastanka povjerljive naravi, ali je dodao da postoje razlozi za optimizam. Horvat je član Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je predsjednik Janez Janša.

Osobni optimizam je izrazio i Erjavec, koji unatoč ostavci koju je podnio na mjesto ministra vanjskih poslova ostaje na tome mjestu kao ministar u ostavci, a s obzirom da je njegova Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) u pregovorima za ulazak u novu vladu najvjerojatnije će i u budućoj vladi biti ministar vanjskih poslova. Erjavec je nakon zatvorenog sastanka vanjskopolitičkog odbora u srijedu poslije podne rekao da na osnovi onoga što je na sjednici čuo može reći da se pregovori odvijaju u pravom smjeru i da je optimist da će biti uspješno zaključeni.Erjavec nije želio nagađati kad bi moglo doći do susreta Janše s Milanovićem, rekavši da je to pitanje za Janšu.