c S
Dnevne novosti

Vandoren i Grčić razgovarali o investicijskoj klimi u Hrvatskoj

07.03.2013 07:16 ZAGREB, 6. ožujka 2013.(Hina), Voditelj Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren bio je u srijedu domaćin sastanka veleposlanika država članica Europske unije akreditiranih u Hrvatskoj s potpredsjednikom vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Brankom Grčićem i ravnateljem Agencije za investicije i konkurentnost Damirom Novinićem posvećenog investicijskoj klimi u Hrvatskoj, priopćila je Delegacija EU-a u RH.

S obzirom na važnost teme, sastanku su nazočili i šefovi misija država nečlanica EU-a u Hrvatskoj, te predstavnici Svjetske banke, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojnog programa UN-a (UNDP). Kako je priopćeno, veleposlanik Vandoren izrazio je zadovoljstvo najavama hrvatske vlade da će proučiti prepreke izravnim stranim ulaganjima koje je identificirala Europska unija i nastojati pronaći adekvatna rješenja.

U tom je pogledu istaknuo da razmjena ideja i stajališta može uvelike pomoći krajnjem cilju Hrvatske a to je maksimalizacija učinka ulaska u EU i najboljeg korištenja prednosti članstva. "Ulazak Hrvatske bit će dobra vijest ne samo za EU već i za međunarodnu investicijsku zajednicu. Kako bi se postigli željeni rezultati, trebat će ostvariti veći napredak u smislu uklanjanja prepreka investicijama i poboljšanja pravosudnih i administrativnih standarda, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Napredak je ekonomski i politički interes Hrvatske, EU-a i regije", kazao je.

Veleposlanik Vandoren također je naglasio važnost hrvatske konkurentnosti u kontekstu jedinstvenog europskog tržišta kako bi se hrvatsko gospodarstvo moglo nositi ali i iskoristiti prednosti pritiska konkurencije i tržišnih sila u Uniji. "Također je jasno da se još treba raditi na poboljšanju konkurentnosti hrvatskih tvrtki i cjelokupne poslovne klime. Europska komisija to jasno kaže naglašavajući potrebu 'snažne provedbe hitno potrebnih strukturnih reformi'.

Područja reformi su jasna i vlada poduzima napore kako bi postigla rezultate", kazao je Vandoren, priznajući da to nije ni jednostavan niti kratak proces, ali je prijeko potreban. "To će omogućiti Hrvatskoj i tvrtkama da u potpunosti iskoriste prednosti jedinstvenog tržišta i iziđu iz krize na održivom i nepovratnom putu gospodarskog razvoja i rasta".

Potpredsjednik Grčić istaknuo je da hrvatska vlada uz fiskalnu konsolidaciju i ubrzanje strukturnih reformi, ulaže napore u restrukturiranje kompanija kako bi se očuvala radna mjesta, istodobno pokreće javne investicije, te uspostavljanjem zakonodavnog okvira, pružanjem poreznih i drugih olakšica investitorima i otklanjanjem administrativnih prepreka na dnevnoj osnovi potiče privatne investicije, čiji je pad od 2008. najviše usporio gospodarske aktivnosti.

Vladin prioritet je i što bolja priprema za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, koja donosi brojne pogodnosti. Članstvo u EU jača pravnu sigurnost investitorima, a prema iskustvima drugih zemalja povećava se i dotok izravnih stranih ulaganja uz prednosti financiranja bespovratnim sredstvima iz EU fondova. Hrvatska jača svoje administrativne kapacitete za što kvalitetnije korištenje fondova EU, a trenutačno su identificirani projekti vrijedni 20 milijardi kuna, kazao je Grčić.