c S
Dnevne novosti

Bugarska i Rumunjska izvan schengenskog prostora do daljnjeg

08.03.2013 07:12 BRUXELLES, 7. ožujka 2013.Hina, Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a u četvrtak su ponovno do daljnjega odgodili ulazak Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor te najavili da će o tome ponovno razgovarati najranije krajem ove godine.

"Vijeće je odlučilo razgovarati o tom pitanju ponovno krajem 2013. godine", izjavio je irski ministar Alan Shatter, koji je predsjedavao sastankom ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.

Takvu odluku je još prije nekoliko dana najavio njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich, koji je rekao da Bugarska i Rumunjska nisu spremne za ulazak u schengenski prostor i da će Njemačka uložiti veto.

Osim Njemačke ulasku tih dviju zemalja u schengenski prostor, unutar kojeg nema graničnih kontrola, protivi se još nekoliko zemalja poput Nizozemske ili Finske.

Ministar Friedrich je kao glavni razlog za odbijanje naveo korupciju u obje zemlje koja bi mogla imati posljedica i na olako izdavanje viza za schengenski prostor.

Bugarska i Rumunjska ne uspijevaju ući u schengenski prostor unatoč činjenici da je Komisija još prije dvije godine zaključila da obje zemlje ispunjavaju tehničke uvjete za to. Međutim, za odluku je potreban konsenzus svih zemalja članica.