c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila prijedlog Zakona o PDV-u

08.03.2013 07:26 ZAGREB, 7. ožujka 2013.(Hina), Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog zakona o PDV-u koji uvodi niz promjena u sustav PDV-a od 1. srpnja, kada će Hrvatska ući u EU.

Ministar financija Slavko Linić najavio je da će se, s obzirom na teško stanje u medijima, od 1. srpnja stopa PDV-a za dnevne novine sa sadašnjih 10 posto smanjiti na 5 posto. Intenzivno razgovaramo s Ministarstvom poljoprivrede i prehrambenim sektorom oko mogućnosti da stopu PDV-a za još neke prehrambene proizvode smanjimo s 25 posto na 10 posto, rekao je Linić. To su "vrlo teški razgovori" jer bi prihvaćanje svih zahtjeva za smanjenjem PDV-a značilo oko 2,5 milijardi kuna manje u državnom proračunu za ovu godinu. Novim zakonom ukida se oslobađanje samostalnih umjetnika od plaćanja PDV-a ako imaju godišnje prihode iznad 230.000 kuna.

Ukida se i oslobađanje od plaćanja PDV-a za uvoz dobara koja vjerskim zajednicama služe za obavljanje vjerskih poslova, koje one primaju od stranih vjerskih zajednica te pravnih i fizičkih osoba. Također se ukida oslobađanje od PDV-a za branitelje pri uvozu osobnih automobila i opreme za gospodarsku djelatnost. Predviđa se velika promjena kod PDV-a na nekretnine jer se od 1. siječnja 2015. nekretnine odnosno zemljište i ostalo više neće moći prodavati bez PDV-a. Predviđeno je da se od PDV-a oslobodi nabava goriva za brodove koji plove na otvorenom moru.

Također se ukidaju slobodne zone i postaju dio jedinstvenog tržišta. Od 1. srpnja PDV se više neće plaćati na promet roba i usluga između Hrvatske i zemalja EU, no ostaje plaćanje na uvoz i izvoz iz zemalja izvan EU-a. Linić je najavio da će izvoznici ostati oslobođeni plaćanja PDV-a, a pravilnikom će se omogućiti uvoznicima roba i usluga iz trećih zemalja da ne plaćaju PDV prilikom uvoza nego tek kada se prodaju na hrvatskom tržištu. Izrazio je zabrinutost što će od 1. srpnja povrat PDV-a za prodaju roba i usluga na hrvatskom tržištu moći tražiti i sve strane tvrtke, jer će to negativno utjecati na hrvatski prihod od PDV-a (dosad se PDV vraćao samo tvrtkama iz pet zemalja s kojima je bio potpisan sporazum).

U EU je praksa obrnutog postupka oporezivanja, tako da porez ne plaća isporučitelj robe i usluga nego kupac. To znači da, primjerice, PDV neće plaćati uvoznici automobila iz zemalja EU-a nego kupci, kao i ni prodavatelji nekretnina nego kupci. Ministarstvo financija procjenjuje da će državni proračun zbog toga ove godine izgubiti najmanje 500 milijuna kuna, no Linić ističe da je taj gubitak ukalkuliran u proračun. Također ima procjena da bi idućih godina to moglo značiti i do milijardu kuna manje u proračunu, ali Linić vjeruje kako se to ipak neće dogoditi jer će dobar dio europskih tvrtki otvoriti svoje tvrtke u Hrvatskoj.

S druge strane, hrvatskim izvoznicima na tržišta zemalja EU-a to bi trebalo donijeti daleko lakši sustav poslovanja i veću likvidnost. Premijer Zoran Milanović podsjetio je kako od Nove godine Hrvatska ima nižu stopu PDV-a za turizam i ugostiteljstvo, ali se cijene nisu snizile. Ako to pomaže jednoj gospodarskoj grani da se konsolidira i smanji troškove dobro, ali svaka odluka oko poreza, a naročito PDV-a, mora imati neku političku i ekonomsku logiku, rekao je Milanović. Dodao je kako je snižavanje PDV-a na dnevne novine zadnja stvar koju Vlada može učiniti za izdavaštvo, a izdavači moraju dalje sami tražiti unutarnje rezerve i konkurentnost na tržištu.