c S
Dnevne novosti

Sanaderova obrana traži spajanje slučajeva Planinska i Fimi media

08.03.2013 07:18 ZAGREB, 7. ožujka 2013.(Hina), Pripremno ročište u slučaju Planinska drugi je puta odgođeno jer je Sanaderova obrana, nakon dodatnog vremena za pripremu, zatražila da se postupak spoji sa suđenjem u slučaju Fimi medija.

O prijedlogu će, najvjerojatnije idućeg tjedna, odlučivati izvanraspravno vijeća zagrebačkog Županijskog suda, nakon čega će se morati ponovno zakazati pripremno ročište na kojem će se raspravljati o dokazima i utvrditi datum početka suđenja. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović pojasnio je da se zahtjev obrane temelji na odredbama Zakona o kaznenom postupku koji predviđa da se protiv okrivljenika koji je počinio više kaznenih djela vodi jedinstven postupak.

"Znate da se na ovom sudu vodilo više postupaka, što je opterećivalo obranu koja nema kapacitete poput USKOK-a koji u svakom predmetu ima druge zastupnike optužbe", kazao je Prodanović. Dodao je da spajanje postupaka, što bi olakšalo rad obrani, ne bi značilo i ponavljanje cijelog postupka, već samo uvrštavanje slučaja Planinska kao dodatne točke optužnice. Osim USKOK-a, spajanju postupaka usprotivila se i obrana mesara i bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Stjepana Fiolića koji izlazeći sa suda na Zrinjevcu nije želio davati izjave.

Njegov odvjetnik Ante Madunić potvrdio je da Fiolić ostaje optuženik, odnosno da s tužiteljstvom nije uspio sklopiti nagodbu prije početka postupka poput bivšeg ministra Petra Čobankovića kojemu je jednogodišnja zatvorska kazna danas zamijenjena radom za opće dobro na slobodi. "To je strategija državnog odvjetništva. Njihov stav je da moj branjenik mora cijeli postupak ostati tu gdje je. Razilazili smo se u ponuđenoj visini i vrsti sankcija", kazao je Madunić ne želivši otkriti kakvu je kaznu USKOK u slučaju nagodbe ponudio Fioliću. No, Fiolić ostaje kod priznanja koje bi mu, po riječima njegova odvjetnika, trebalo pomoći da dobije manju kaznu.

"Ostat ćemo kod priznanja jer je nesporno, od početka, da se on otvorio i rekao sve što ima za reći. Na temelju njegova iskaza je i napravljena optužnica ovakva kakva je, a taj iskaz je potvrđen dodatnim dokazima", objasnio je Madunić. Dodao je i da sud morati "valorizirati" Fiolićevo priznanje koje je pomoglo da se utvrdi istina. Fiolić je nakon uhićenja u travnju prošle godine priznao prodaju zgrade u zagrebačkoj Planinskoj ulici po uvećanoj cijeni, tvrdeći da je sav novac ostao kod njega. No, naknadno je promijenio iskaz rekavši da je oko 17 milijuna kuna odnio Sanaderu, na njegov zahtjev.

Također je istražiteljima otkrio mjesto na svom imanju na kojem je Sanaderu skrivao dio vrijednih umjetničkih slika za kojima se tragalo. USKOK tvrdi da je Fiolić zgradu u Planinskoj prodao Čobankovićevu Ministarstvu regionalnog razvoja po cijeni znatno većoj od tržišne. U tome su mu navodno pomogli tadašnji premijer Sanader, Čobanković te četvrti optuženik Mladen Mlinarević, čija je tvrtka vrijednost zgrade i zemljišta procijenila na nerealno visok iznos pa je ukupna vrijednost i cijena koju je platilo ministarstvo povećana za više nego dvostruko, na 79,9 milijuna. Unatoč priznanjima Sanader tvrdi da je riječ o jednom u nizu montiranih postupaka u "križarskom ratu" kojega protiv njega vodi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.