c S
Dnevne novosti

Udruge šalju primjedbe na nacrt Zakona o tržištu toplinskom energijom

08.03.2013 07:20 KARLOVAC, 7. ožujka 2013.(Hina), U prigodi 15. ožujka, Svjetskog dana prava potrošača, Regionalna organizacija zaštite potrošača organizirala je javnu raspravu o Nacrtu zakona o tržištu toplinskom energijom, nakon koje su predstavnici nazočnih udruga izradili prijedloge koje će dostaviti predlagatelju zakona.

Toplane kao pružatelji usluge, moraju sa svakim vlasnikom stana zasebno sklapati ugovor i to jedino može biti temelj za ispostavljanje računa, jedan je od važnijih prijedloga. Nacrtom zakona predviđeno je da za izdvajanje iz centralnog toplinskog sustava više neće biti potrebna stopostotna suglasnost vlasnika stanova, što udruge podržavaju, ali i upozoravaju da je predloženi uvjet za izdvajanje još teži. Naime, po njemu bi svaki vlasnik stana koji se želi izdvojiti morao ishoditi novu građevinsku i uporabnu dozvolu, a što je preskup i opet nemogući uvjet, smatraju udruge.

Stoga udruge predlažu da stručno mišljenje ovlaštenog vještaka koji bi utvrdio da izdvajanje ne bi štetilo sustavu grijanja i drugim vlasnicima stanova, bude dovoljan uvjet za izdvajanje. Stručnjaci bi, a ne toplane, procijenjivali, treba li vlasniku stana suglasnost za povećanje snage električne energije, je li dimnjak ili ventilacijski sustav ispravan ili ne. To su stvari koje treba urediti novim Zakonom o stanovanju (koji je u izradi), a ne Zakonom o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom, kazao je predsjednik Regionalne organizacije zaštite potrošača Željko Tomašić.

U javnoj raspravi, u ime Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), sudjelovao je i Miroslav Benčić rekavši da se ni oni ne slažu sa svim predloženim člancima te da će predložiti izmjene. Korisnim je ocijenio mišljenja i prijedloge karlovačkih udruga „Neću usluge Toplane“, Udruge za zaštitu potrošača "Korana" i Udruge suvlasnika stanara grada Karlovca. Energetičar Davor Bajs iz zagrebačkog Energetskog instituta "Hrvoje Požar", koji živi u Karlovcu, rekao je da u ložnoj sezoni za stan od 63 kvadrata plaća 1.200 kuna mjesečno, te da u to nije uključena topla voda.

Zaključio je da bi mu u stanu bez centralnog grijanja, samostalno grijanje na bilo koji energent bilo jeftinije.Kao energetičar znam da veliki centralni sustav grijanja po jediničnoj cijeni mora biti znatno jeftiniji od bilo kojeg drugog grijanja, ali u Karlovcu to nije slučaj. Svaki mjesec plaćamo bogaćenje bivših direktora, nesposobnost vodstva tvrtke i grada, zaključio je Bajs. Javnoj raspravi nije se odazvao nitko iz karlovačke lokalne vlasti i Gradske toplane. Od 36 pozvanih udruga za zaštitu potrošača iz cijele Hrvatske odazvale su se samo četiri, pa je izostalo planirano osnivanje koordinacijskog tijela za provođenje akcije "Toplinarstvo po mjeri potrošača".