c S
Dnevne novosti

Nikolić: sporazum s Prištinom do kraja ožujka

12.03.2013 07:08 BRUXELLES, 12. ožujka 2013.Hina, Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u ponedjeljak navečer nakon razgovora s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton kako očekuje da će sporazum s Kosovom biti potpisan do kraja ovoga mjeseca, istaknuvši da je Priština popustila u svojim zahtjevima u vezi s nadležnošću zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova.

"Priština, koja je ranije inzistirala da se svako rješenje (za sjever Kosova) mora uklopiti u njihove zakonske okvire, popustila je u svojim zahtjevima. Sporazum će biti potpisan 20. ili 28. ožujka", izjavio je Nikolić nakon završetka dvoipolsatnog razgovora s Catherine Ashton. Nikolić je predvodio srbijansko izaslanstvo u kojem su još bili premijer Ivica Dačić i zamjenik premijera Aleksandar Vučić i koje je na inicijativu EU-a razgovaralo s visokom predstavnicom Ashton u sklopu priprema za sljedeći krug dijaloga između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa.

Pod pokroviteljstvom Catherine Ashton do sada je održano sedam krugova pregovora između premijera Srbije Ivice Dačića i Kosova Hashima Thacija. Pregovori su zapeli na pitanju paralelnih struktura na sjeveru Kosova koje je većinski naseljeno Srbima. Pitanje paralelnih institucija na sjeveru Kosova najteže je pitanje koje se dosad pojavilo u pregovorima. U dosadašnjim razgovorima ustanovilo se da se Beograd i Priština slažu da se problem paralelnih institucija riješi uspostavom zajednice srpskih općina, ali se stajališta u potpunosti razlikuju kada je riječ o ovlastima te zajednice općina.

Sljedeći krug pregovora zakazan je za 20. ožujka. Visoka predstavnica Catherine Ashton objavila je priopćenje nakon sastanka u kojem kaže da je svojim sugovornicima "istaknula važnost postizanja sporazuma o otvorenim pitanjima između dviju strana što je moguće prije". Vidljiva normalizacija odnosa uvjet je za napredak obiju strana u europskim integracijama - Srbiji za dobivanje datuma za početak pregovora, a Kosovu za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Europska komisija će sredinom travnja objaviti izvješće o napretku u dijalogu te u drugim reformama koje su vezane za približavanje Europskoj uniji. Nakon sastanka s državnim vrhom Srbije, Catherine Ashton će otputovati u srijedu u jednodnevni posjet Prištini i razgovarati s kosovskim vodstvom.