c S
Dnevne novosti

Odbor za Ustav pokrenuo postupak izbora povjerenika za informiranje

13.03.2013 07:20 ZAGREB, 12. ožujka 2013.Hina, Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav odlučio je pokrenuti postupak za izbor povjerenika za informiranje, sukladno novom Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Prema Zakonu, koji je Sabor donio 15. veljače, povjerenika za informiranje bira Sabor na mandat od pet godina uz mogućnost ponovnog izbora. Odbor za Ustav nadležan je, uz prethodno mišljenje Odbora za medije, utvrditi prijedlog najmanje dva kandidata za povjerenika na temelju pristiglih prijava iz javnog poziva te ga uputiti Saboru. Povjerenik je u svom radu samostalan i neovisan, te je za svoj rad odgovoran Saboru.

Za Povjerenika može biti izabrana osoba koja ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište na području Hrvatske, završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij pravne ili društvene struke, najmanje 10 godina radnog iskustva u struci. Taj uvjet vezan uz struku i radno iskustvo izazvao je raspravu na Odboru, u kojoj se Ivo Jelušić (SDP) zauzeo da se kao uvjet u javnom pozivu navede samo 10 godina radnog iskustva, a izostavi "u struci". Tome se usprotivila većina u Odboru, ističući kako su uvjeti propisani zakonom te da ih se ne može mijenjati dok se ne promijeni zakon.

Isto pitanje problematizirano je i u raspravi o verifikaciji odgovora na predstavku bivše kandidatkinje za pučku pravobraniteljicu Marte Vidaković Mukić, koja je prigovorila proceduri izbora Lore Vidović za tu dužnost. Sabor je, naime, 15. veljače Loru Vidović izabrao za pučku pravobraniteljicu između dvije kandidatkinje koje su ušle u uži izbor, a nakon što je Odbor za Ustav pravovaljanima ocijenio svih 12 kandidatura koliko ih je pristiglo na javni poziv.

Davorin Mlakar (HDZ) rekao je kako je forma u tom izboru možda i ispoštivana, ali da i dalje spornim ostaje potrebno radno iskustvo na pravnim poslovima Lore Vidović, odnosno smatra li se tim poslovima njezin rad na funkciji predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. "Imam saznanja da su takve službe vodile i osobe koje uopće nemaju pravnu naobrazbu niti su poslovi koje su radile bili pravni poslovi", kazao je Mlakar.

Predsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP) pozvao se na odluku Ustavnog suda po kojima je za ocjenu ispunjavaju li kandidati potrebe uvjete nadležan Sabor, odnosno Odbor, te naglasio kako je pravna struka puno šira od poslova suca, odvjetnika i tužitelja. "Posao jedne važne institucije UN-a s velikim brojem zaposlenika, koja brine o pravima djece, itekako je posao koji se za pravnika može smatrati iskustvom u struci", poručio je Grbin.

Njegov stranački kolega Nenad Stazić napomenuo je kako je Odbor jednoglasno utvrdio da svi kandidati, pa i izabrana Lora Vidović, zadovoljavaju uvjetima za tu dužnost. "Prihvaćanje nekog drugog mišljenja značilo bi nepoštivati našu vlastitu odluku, odluku Ustavnog suda i zakona. To bi bilo bezumno", istaknuo je Stazić. Budući da je Odbor pred kraj rasprave ostao bez kvoruma, o prijedlogu Peđe Grbina da se spomenuta predstavka odbije Odbor će glasovati na idućoj sjednici.