c S
Dnevne novosti

Sabor o Zakonu o dadiljama

13.03.2013 07:24 ZAGREB, 12. ožujka 2013.(Hina), Nakon dvotjedne stanke, Hrvatski sabor će nastaviti sedmu sjednicu raspravom o Vladinom konačnom prijedlogu novog Zakona o dadiljama.

U odnosu na prvo čitanje zakona, ukinuta je mogućnost registriranja djelatnosti dadilja kroz trgovačka društva i zadruge, te je omogućeno da se ta djelatnost obavlja isključivo kroz registraciju obrta. Onemogućavanjem osnivanja tvrtki kroz koje bi se registrirala djelatnost dadilja, ističu u Banskim dvorima, uklonjena je potencijalna opasnost zlouporabe i manipulacije zakona, te se razgraničava ono što predstavlja institucionalni oblik skrbi za djecu od onoga što je izvan institucionalnoga.

Prema zakonu, koji je usklađen sa zakonodavstvom EU, djelatnost dadilje obuhvaća čuvanje, brigu i skrb za djecu u dobi do 14 godina života, u stambenom ili poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti dadilje ili u stambenom prostoru roditelja. Poslove dadilje, koji se obavljaju u okviru registrirane djelatnosti, obavlja osoba koja ispunjava osobne i stručne uvjete za obavljanje poslova dadilje, a obavlja ih kao obrtnik odnosno kao zaposlenik obrta. Djelatnost dadilje obrtnik može obavljati ako je upisan u obrtni registar s registriranom djelatnošću dadilje i imenik dadilja, te ima poslovni ili stambeni prostor te opremu koja ispunjava uvjete za obavljanje djelatnosti dadilje (taj uvjet ne mora biti ispunjen ako će se djelatnost dadilje obavljati u stambenom prostoru roditelja).

Zakon propisuje da dadilja može biti osoba koja je poslovno sposobna, ima prebivalište, odnosno odobren boravak u Hrvatskoj, ima opću zdravstvenu sposobnost za rad koju dokazuje potvrdom ovlaštene zdravstvene ustanove ili specijalista medicine rada u privatnoj praksi, nije pravomoćno osuđena te se protiv nje ne vodi kazneni postupak. Dadilja ne može biti osoba koja ima izrečenu sigurnosnu ili zaštitnu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti pravomoćnom sudskom presudom, rješenjem o prekršaju ili odlukom nadležnog tijela dok ta mjera traje, izrečenu mjeru za zaštitu prava i dobrobiti djeteta, te izrečenu prekršajno pravnu sankciju za nasilje u obitelji. Mora poznavati hrvatski jezik i latinično pismo, imati najmanje srednjoškolsko obrazovanje, stručno je osposobljena za djelatnost dadilje, te je upisana u imenik dadilja.

Djelatnost dadilje ne bi se mogla obavljati u stambenom prostoru u kojem bi, radi bolesti člana kućanstva ili potreba za skrbi člana obitelji, bilo ugroženo zdravlje ili drugi interesi djeteta, a ne bi se mogla obavljati ni u stambenom prostoru u kojemu su poremećeni odnosi među članovima kućanstava.