c S
Dnevne novosti

USKOK istražuje slučaj prenamjene zemljišta u Balama

13.03.2013 07:10 ZAGREB, 12. ožujka 2013.(Hina), Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) izvijestilo je kako je slučaj moguće nezakonite kupoprodaje i prenamjene zemljišta u općini Bale, u što su navodno bili uključeni bivši ministar turizma Veljko Ostojić i članovi njegove obitelji, Županijsko državno odvjetništvo u Puli počelo istraživati još sredinom 2011. godine, a da je prije mjesec dana istragu preuzeo USKOK koji je već ispitao prve svjedoke.

U priopćenju se pojašnjava kako je na upit novinara HTV-a Dražena Majića, od 14. veljače, kojeg je zanimalo što se poduzima oko navodnih nezakonitosti s prenamjenom zemljišta u Balama, DORH izvršio provjeru te utvrdio da je Županijsko državno odvjetništvo u Puli sredinom 2011. godine zaprimilo izvješće policije u vezi s prenamjenom navedenog zemljišta. Po primitku tog izvješća Županijsko državno odvjetništvo u Puli je 27. svibnja 2011. održalo sastanak s policijom, na kojem je zatraženo provođenje kriminalističkog istraživanja, nakon čega je policija u više navrata od 9. kolovoza 2011. do 24. travnja 2012. dostavila više izvješća u vezi sa svojim istraživanjima.

Po primitku tih izvješća pulsko Županijsko državno odvjetništvo je radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica nastavilo pribavljati drugu dokumentaciju kao i povijesne izvatke iz zemljišnih knjiga. Budući da su provedene provjere ukazale da je riječ o složenom predmetu, 18. veljače 2013. odlučeno da će daljnji rad u predmetu preuzeti Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), jer su do tada utvrđene činjenice ukazivale na njegovu moguću nadležnost.

Odmah po primitku predmeta USKOK je počeo s istragama - 21. veljače 2013. ispitan je prvi svjedok, a 26. veljače 2013. su u Puli provedene dokazne radnje ispitivanja bivših vlasnika zemljišta i drugih svjedoka. Nakon svih radnji koje je provelo Županijsko državno odvjetništvo u Puli i koje sada provodi USKOK, bit će donijeta odluka o kojoj će javnost biti pravodobno obaviještena, zaključuje DORH u priopćenju.

Veljko Ostojić podnio je ostavku na dužnost ministra turizma u nedjelju, 10. ožujka, nakon što su mediji objavili da DORH ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta u Balama, čija je vrijednost nakon urbanizacije s milijun kuna porasla na 25 milijuna kuna, a u čiju su kupnju, urbanizaciju i prodaju uključeni članovi njegove obitelji.

Prije nekoliko dana Ostojić je u Berlinu izjavio kako su njegova supruga i šogorica prije 20-ak godina osnovale zajedničku tvrtku i da je zemljište na području općine Bale 2004. kupila njegova šogorica. Osim što je Ostojić kao ministar bio u sukobu interesa, prema pisanju medija, sporno je što je njegova šogorica zemljište djelom platila "na ruke", čime je također oštećen državni proračun.