c S
Dnevne novosti

Sabor o posebnom izvješću pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

14.03.2013 07:22 ZAGREB, 13. ožujka 2013.(Hina), Hrvatski će sabor u nastavku zasjedanja razmotriti posebno izvješće pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, koja upozorava da su pojedine sektorske politike, posebno socijalna skrb, još uvijek usmjerene na zbrinjavanje osoba s invaliditetom, a da je socijalni model, koji uključuje ljudska prava, još uvijek u začetku.

"Pitanja osoba s invaliditetom su pitanja ljudskih prava, a ne pitanja liječenja i davanja socijalne pomoći", ističe pravobraniteljica, upozoravajući da se poštivanje ljudskog dostojanstva kao argument u Hrvatskoj koristi samo "uz vanjski poticaj", odnosno u trenutku implementacije međunarodnih standarda.

Od zastupnika se, među ostalim, traži da osiguraju zaštitu građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i socijalnih prava osoba s invaliditetom, kao i dovoljno proračunskog novca za ostvarivanje tih prava. "Osobe s invaliditetom su, kao i svi ostali, glasači, porezni obveznici i građani. Oni očekuju Vašu podršku i na nju imaju potpuno pravo", ističe pravobraniteljica te upozorava da svatko u nekom trenutku života može steći invaliditet zbog bolesti, nesreće ili starosti.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom po zakonu izvješće Saboru podnosi jednom godišnje, ali može podnijeti i posebna izvješća ako smatra da je potrebno.