c S
Dnevne novosti

Josipović: besplatna pravna pomoć važna za društvenu pravednost

15.03.2013 07:20 ZAGREB, 14. ožujka 2013.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ustvrdio je na Danima hrvatskih odvjetnika da je besplatna pravna pomoć iznimno važna u nastojanju da se u uvjetima siromaštva i gospodarske krize očuva društvena pravednost.

Na skupu, koji je na temu besplatne pravne pomoći i cjeloživotnog obrazovanja odvjetnika okupio odvjetnike iz Austrije, Slovenije, Njemačke, Engleske, Irske i zemalja regije te predstavnike međunarodnih odvjetničkih organizacija, Josipović je rekao i da bez profesionalnog usavršavanja neće biti uspješne pravne struke, bez obzira je li riječ o odvjetnicima, sucima ili državnim odvjetnicima.

Ocijenio je da se u pitanju obrazovanja pravne struke napravilo nekoliko ozbiljnih pogrešaka, među ostalim, jer se razvijalo doktrine kojima su izolirani pojedini sektori pravne struke. "Doktrine suci za suce, odvjetnici za odvjetnike, profesori za profesore su suštinski pogrešne jer izoliraju znanje i prezentiraju ga samo kroz jedan pogled", ustvrdio je, dodavši da njegova neovisnost kao profesora nije ugrožena time što će čuti što o nekom problemu misle suci.

Josipović je kazao kako ne vidi razloga da Hrvatska ne iskoristi poziciju članice EU da za jedan dio Europe bude centar pravničkog obrazovanja. Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Robert Travaš zaključio je da odvjetnik nije u stanju obavljati svoj posao na najbolji način ako ne usvaja nova znanja, zbog čega je, naglasio je, Komora osnovala Odvjetničku akademiju, čiji je zadatak obrazovanje odvjetnika. Kad je riječ o besplatnoj pravnoj pomoći, po podacima Komore, od 1994. do kraja prošle godine obrađeno je preko 16.000 zahtjeva.

Pod pretpostavkom da je u svakom predmetu odvjetnik u prosjeku četiri puta pružio pravnu pomoć proizlazi da su odvjetnici građanima pružili besplatnu pravnu pomoć 65.000 puta. Travaš je napomenuo da su odvjetnici svjesni stanja u društvu i na taj način žele pokazati da odvjetništvo postignućima u pružanju pomoći demantira stereotipe o odvjetnicima kao bešćutnom zanimanju, čiji je cilj isključivo vlastiti probitak. U HOK-u navode da u drugim zemljama naknadu za takvu pomoć namijenjenu pojedinim skupinama ljudi plaća država.

U Hrvatskoj je dobivanje pomoći omogućuje zakon, pri čemu država nadoknađuje simbolične iznose. No, taj institut odvojen je od pomoći koju pružaju odvjetnici temeljem rješenja Komore. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da su u tijeku izmjene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, ali da nije za očekivati da će se iznos za tu namjenu povećati. No, dodao je, važno je postaviti što bolji okvir. Odvjetničke komore Austrije, Slovenije i Hrvatske sutra će održati seminar o besplatnoj pravnoj pomoći.