c S
Dnevne novosti

Potpisan protokol o zajedničkom kontakt centru na granici Hrvatske i BiH

18.03.2013 07:08 MOSTAR, 15. ožujka 2013.(Hina), Glavni ravnatelj policije MUP-a Hrvatske Vlado Dominić i direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić potpisali su u petak protokol o osnivanju zajedničkog kontakt centra na graničnom prijelazu Bijača-Nova Sela kod Metkovića, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Protokolom, koji je potpisan u sjedištu Terenskog ureda Jug Granične policije BiH u Čapljini, predviđeno je da u kontakt centru zajedno rade pripadnici Granične policije BiH i MUP-a Hrvatske koji će biti smješteni u prostorijama međunarodnog graničnog prelaza Nova Sela na području Hrvatske.

Po riječima ravnatelja policije MUP-a Vlade Dominića, uspostava kontakt centra s BiH, kakvi već postoje s Mađarskom, Slovenijom i Srbijom poboljšat će suradnju graničnih policija dvije zemlje.

Dodao je da potpisivanje ovog važnog dokumenta potvrđuje iznimno dobru i uspješnu suradnju Uprave policije MUP-a Hrvatske i Granične policije BiH i naglasio da na tehničkoj i operativnoj razini ne postoje otvorena pitanja koja bi onemogućavala tako dobru suradnju.

Ravnatelj Granične policije BiH Vinko Dumančić je istaknuo da je glavna zadaća kontakt centra analizirati i razmijeni informacije bitne za usklađenu prekograničnu policijsku suradnju.

Po priopćenju iz Granične policije uspostava ovoga centra uz jačanje sigurnosti treba pripomoći zajedničkom usklađivanju nadzora na granici te pomoći pri provođenju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o predaji i prihvatu osoba u ilegalnom prijelazu granice.