c S
Dnevne novosti

Referendumski ustanak predao Saboru prikupljene potpise građana

18.03.2013 07:20 ZAGREB, 15. ožujka 2013.(Hina), Predstavnici građanske inicijative Referendumski ustanak predali su predsjedniku Sabora Josipu Leki zahtjev za raspisivanjem referenduma o četiri pitanja, a zahtjev su potkrijepili s ukupno više od 480 tisuća potpisa, između 116 i 125 tisuća birača po pitanju.

"Predsjednik Sabora rekao nam je da će poštovati proceduru i pokrenuti postupak provjere potpisa, a mi kao građanska inicijativa smatramo da smo ispunili uvjete za pokretanje referenduma", izjavio je predsjednik organizacijskog odbora inicijative Zoran Mihajlović.

Iako priznaje da nije riječ o potpisima 480 tisuća različitih građana, nego da su neki potpisivali i po nekoliko pitanja, Mihajlović je kazao kako netko može tumačiti da inicijativa nije sakupila dovoljno potpisa po pojedinom pitanju, ali da je iz broja prikupljenih potpisa jasno da građani žele referendum.

Inicijativa Referendumski ustanak potpise je počela prikupljati 13. veljače, prikupljala ih je do 27. veljače, a traže raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili jesu li za poništenje pretvorbe i privatizacije, za zabranu rasprodaje državne imovine, prostora i resursa i za zabranu proizvodnje, prometovanja i prodaje GMO proizvoda. Traže i da se građani ponovno očituju jesu li za članstvo Hrvatske u EU.