c S
Dnevne novosti

Pomoćnik ministra Milošević o novostima u zakonima vezanima uz lokalne izbore

18.03.2013 07:22 SPLIT, 15. ožujka 2013.(Hina), Na lokalnim izborima u svibnju prvi će se put primijeniti nova zakonska odredba po kojoj će svi kandidati za načelnike općina, gradonačelnike i župane morati imati otvorene bankovne račune na svoje ime i prezime namijenjene financiranju predizborne promidžbe, a transakcije vezane uz izbornu promidžbu moći će se obavljati samo preko toga računa, rekao je u Splitu pomoćnik ministra uprave Boris Milošević.

Milošević je to rekao na predavanju "Reforma lokalne samouprave i novo lokalno izborno zakonodavstvo" održanom danas na splitskom Pravnom fakultetu a u vezi s novostima u zakonu o financiranju izborne promidžbe i zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Kako je rekao, kandidati za načelnike općina, gradonačelnike i župane morat će za taj račun podnijeti izvješće koje će biti pod nadzorom Državnog ureda za reviziju i Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Naglasio je kako će također i političke stranke za predstojeće lokalne izbore za svaku svoju kandidacijsku listu morati otvoriti jedan bankovni račun preko kojeg će se obavljati financiranje predizborne promidžbe. Milošević je izvijestio kako je ustanovljeno da u Hrvatskoj postoji oko 4.100.000 punoljetnih državljana, ali oko 340.000 njih, koji imaju evidentirano prebivalište u Hrvatskoj, nema važeću hrvatsku osobnu iskaznicu te, kako je rekao, "oni neće moći sudjelovati na izborima ni za Europski parlament 14. travnja, a ni na lokalnim izborima u svibnju ove godine".

Po Miloševićevim riječima novim je zakonodavstvom regulirana mogućnost razrješenja načelnika općine, gradonačelnika ili župana ako se u njihovim jedinicama lokalne samouprave pravodobno ne usvoji proračun za sljedeću godinu. "Svaka jedinica lokalne samouprave mora do kraja kalendarske godine usvojiti proračun za sljedeću godinu, a u slučaju da se to ne učini onda postoji mogućnost donošenja odluke o privremenom financiranju. Ako se ne donese ni ta odluka, onda će slijediti razrješenje načelnika općine, gradonačelnika ili župana te raspuštanje tog lokalnog predstavničkog tijela", objasnio je Milošević.

Referendum za opoziv neposredno izabranog načelnika, gradonačelnika, župana može se raspisati i to na prijedlog 20 posto od ukupnog broja birača u jedinici, a opoziv je uspio ako se za to izjasnila većina birača, uz uvjet da ta većina iznosi najmanje trećinu ukupnog broja birača upisanih u popis birača u jedinici, objasnio je Milošević.