c S
Dnevne novosti

Nizozemska kaže da Hrvati i dalje trebaju radne dozvole

18.03.2013 07:14 ZAGREB, 15. ožujka 2013.Hina, Hrvatski građani najmanje dvije godine nakon ulaska Hrvatske u EU i dalje će trebati dozvolu za rad u Nizozemskoj, objavila je u petak nizozemska vlada na svojoj internetskoj stranici.

Nizozemska je druga država članica EU koja se odlučila na tu mjeru prema hrvatskim radnicima. Njemačka je u siječnju odlučila također na dvije godine produljiti režim ograničenog pristupa svome tržištu rada hrvatskih radnika nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja ove godine.

Slobodni pristup nizozemskom tržištu rada bit će odgođen na početno razdoblje od dvije godine, navodi se u priopćenju nizozemske vlade u kojem se podsjeća da je tu mjeru moguće produljiti na najviše sedam godina. Nizozemska je tako odlučila zadržati ista ograničenja koja je primijenila na prethodna dva kruga proširenja EU 2004. i 2007.

Poslodavci će i dalje trebati osigurati radne dozvole za hrvatske radnike, navodi nizozemska vlada. Odluka o odgodi donesena je zbog stanja na nizozemskom tržištu rada odnosno povećanja broja nezaposlenih. U priopćenju se navodi da je došlo do neočekivano većeg priljeva radnika iz novih članica EU u Nizozemsku.