c S
Dnevne novosti

Porezna uprava: ne uvodi se veći PDV za komercijalne koncerte

18.03.2013 07:18 ZAGREB, 16. ožujka 2013.(Hina), U povodu prosvjeda glazbenika zbog stope PDV-a od 25 posto na ulaznice za komercijalne koncerte, oglasili su se danas i iz Porezne uprave priopćenjem u kojemu tvrde da nacrtom prijedloga novog Zakona o PDV-u nije predloženo nikakvo povećanje stope PDV-a na ulaznice za koncerte, na koje se i do sada taj porez plaćao po stopi od 25 posto.

Dvadesetpetpostotna stopa PDV-a, ističu, i do sad se odnosila na ulaznice za sve koncerte. Izuzetak su bili samo oni koncerti koje kao usluge obavljaju "ustanove u kulturi ili druge organizacije u kulturi koje se takvima smatraju prema propisima Republike Hrvatske", a čije su usluge oslobođene plaćanja poreza na dodanu vrijednost. Iz Porezne uprave podsjećaju i da organizatori koji obračunavaju stopu od 25 posto PDV-a na koncerte imaju pravo na odbitak pretporeza (ulaznog poreza na dodanu vrijednost) dok "ustanove u kulturi" ne mogu odbiti pretporez.

Ističe se i da se u postupku pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji hrvatsko zakonodavstvo na području oporezivanja porezom na dodanu vrijednost mora uskladiti s pravnom stečevinom Europske unije. Nacrtom prijedloga Zakona o porezu na dodanu vrijednost predloženo je usklađivanje s direktivom EU da su plaćanja PDV-a "oslobođaju određene kulturne usluge i s njima usko povezana dobra, koje pružaju javnopravna tijela i druga kulturna tijela priznata od dotične države članice".

Zbog 25-postotne stope PDV-a na ulaznice za komercijalne koncerte održan je u Zagrebu mirni prosvjed glazbenika, u organizaciji Hrvatske glazbene unije. Nakon što je Ministarstvo financija odbilo prijedlog Ministarstva kulture da se PDV na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kinoulaznice od 5 posto, glazbenici upozoravaju da je u Hrvatskoj najveći PDV na ulaznice za koncerte u Europi, što bi moglo uništiti domaću glazbu.