c S
Dnevne novosti

DIP: predano šest kandidacijskih lista za izbore za Europski parlament

18.03.2013 07:16 ZAGREB, 17. ožujka 2013.(Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je šest kandidacijskih lista za izbore za Europski parlament, a liste se primaju do danas u ponoć. 

U subotu je zajedničku listu kandidirala koalicija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Hrvatske stranke prava Ante Starčević (HSP AS) i Blok umirovljenici zajedno (BUZ). 

U nedjelju su pak predane dvije koalicijske liste: Socijaldemokratske partije (SDP), Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) te lista Akcije socijaldemokrata Hrvatske (ASH), Saveza za promjene (SP) i Stranke umirovljenika Hrvatske – Blok umirovljenici zajedno (SUH).

Samostalne kandidacijske liste predale su i dvije stranke – Hrvatska stranka prava (HSP) i Stranka umirovljenika (SU). Hrvatski laburisti - stranka rada (HL) i koalicija Hrvatskoga demokratskog sabora Slavonije i Baranje (HDSSB) i zelenih Hrvatske najavili su da će liste predati danas.

Listu od 12 kandidata za zastupnike u Europskom parlamentu mogu kandidirati stranke i grupe građana koje sakupe najmanja 5.000 potpisa birača, a DIP-u ih mogu predati do danas u 24 sata. DIP će potom imati 48 sati da provjeri valjanost kandidatura i objavi liste, a od ponoći 21. ožujka teče izborna promidžba, koja će trajati do 13. travnja, kada počinje izborna šutnja.