c S
Dnevne novosti

HGU odgovorio Poreznoj upravi: Tražimo jednake uvjete poslovanja sa zemljama EU

19.03.2013 07:18 ZAGREB, 18. ožujka 2013.(Hina), Povlaštenom stopom PDV-a ne tražimo nikakve privilegije ili izuzetke, već samo jednake uvjete poslovanja s državama regije i Europske unije, u kojoj su, za razliku od Hrvatske, ulaznice za koncerte izuzete iz opće stope PDV-a, navodi se u novom priopćenju Hrvatske glazbene unije (HGU).

HGU je time odgovorio na nedavno očitovanje Porezne uprave koja im, kažu, nije dala ni jedan argumentiran odgovor na inicijativu kojom traže povlaštenu poreznu stopu na ulaznice za komercijalne koncerte. Po podacima HGU-a, broj koncerata u protekle dvije-tri godine pao je za više od 50 posto. To, kažu, Porezna uprava uopće nije primijetila, ali su zato to njihovi članovi osjetili na vlastitoj koži, i na budžetima svojih obitelji.

Umjesto da upravo u Poreznoj upravi zazvoni 'alarm za uzbunu' jer im je u jednom segmentu drastično pao prihod, pa da počnu tražiti rješenja, oni "lakonski poručuju javnosti da je sve pod kontrolom i u najboljem redu, i sve u skladu s EU direktivom - iako su u EU ulaznice za koncerte izuzete iz opće stope PDV-a, a kod nas nisu". Za taj presedan, kojim nas tjeraju u "ravnopravnu" tržišnu utakmicu s teškim utezima na nogama, priopćenjem Porezne uprave ni mi ni javnost nismo dobili nikakvo suvislo obrazloženje, tvrde članovi HGU-a.

Dosadašnja stopa PDV-a neizdrživa je, kažu, za njihovu djelatnost, a Ministarstvo financija je, bez ikakvih argumenata, odbilo prijedlog Ministarstva kulture da se PDV za ulaznice za koncerte izjednači sa stopom koja se primjenjuje na kinoulaznice. Podsjećaju i kako su najbogatije zemlje EU uvele povlaštenu 7-postotnu stopu PDV-a na ulaznice, dok je u siromašnoj Hrvatskoj ta stopa 25 posto.

"U Hrvatskoj se na svaku ulaznicu plaća četiri puta veći porez. Toliko o 'usklađivanju' naših stečevina s onima EU, i našoj ravnopravnosti na tom tržištu od preko pola milijarde ljudi", kažu članovi HGU-a te pitaju je li naša država pametnija od svih ostalih, pa vodi najpametniju politiku, ili uopće ne razumije razloge zašto su druge države uvele povlaštenu stopu, a naša baš neće.

Uvjereni su, kažu, da Porezna uprava ne raspolaže izračunima koliko je manje uprihodio državni proračun od koncerata i pratećih djelatnosti zadnjih godina. Štoviše, uvjereni su da se takva statistika u Poreznoj upravi uopće ne vodi. Ako su pak u krivu, ovim putem pozivaju Poreznu upravu da javno objave te podatke.

Članovi HGU-a daljnju komunikaciju priopćenjima ocjenjuju posve izlišnom, s obzirom, kažu, da se zagrebački ured HGU-a nalazi na par stotina metara zračne linije od zgrada Ministarstva financija i Porezne uprave. "Mislili smo da je prava adresa za razgovor o kulturnoj politici Ministarstvo kulture, ali sudeći po tome tko se oglasio priopćenjem ispada da je to ipak Porezna uprava", zaključuju članovi Predsjedništva HGU-a Husein Hasanefendić, Nikša Bratoš, Neven Frangeš, Olja Dešić i Bruno Krajcar, te poručuju da će i u idućim danima nastaviti s javnim manifestiranjem svoga nezadovoljstva.