c S
Dnevne novosti

Mimica: Hrvatska je kroz pregovore postala bolja zemlja

20.03.2013 07:16 BRUXELLES, 19. ožujka 2013.Hina, Hrvatska je kroz proces pristupanja Europoskoj uniji doživjela brojne promjene, postala drukčija i bolja zemlja, rekao je u utorak u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske Vlade Neven Mimica.

"Proces pristupanja je promijenio zemlju iznutra, gotovo sve je danas drukčije i danas je ona bolja zemlja nego što je bila na početku procesa", rekao je Mimica na konferenciji naslovljenoj "Hrvatska na svom putu prema EU-u - napredak i izazovi", koju je organizirala njemačka zaklada Hanns Seidel.

Na konferenciji su uz Mimicu sudjelovali HDZ-ov promatrač u Europskom parlamentu Andrej Plenković, ravnatelj opće uprave za proširenje Stefano Sannino, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Lojze Peterle i Iris Goldner Lang, profesorica na pravnom fakultetu u Zagrebu. Mimica je rekao da je Hrvatska dokaz da Proces stabiliizacije i pridruživanja, koji je EU početkom 2000-tih dizajnirala za zemlje jugoistočne Europe daje rezultate, dokaz da se reforme na kraju isplate. Mimica je najavio da će Hrvatska kao članica EU-a biti glasan zagovornik daljnjeg proširenja na susjedne zemlje.

Istaknuo je važnost konsenzusa koji je postignut među hrvatskim političkim strankama oko pristupanja Europskoj uniji, što je uvelike olakšalo proces. Ravnatelj opće uprave za proširenje Stefano Sannino najavio da Hrvatska "s povjerenjem" može čekati na konačno izvješće o predpristupnom monitoringu koje će Komisija objaviti sljedeći tjedan. Također je istaknuo da Hrvatska neće imati postpristupni monitoring jer jer su sam proces pregovora kao i predpristupni monitoring osmišljeni tako da zemlja bude u potpunosti spremna za članstvo, bez potrebe za dodatnim nadzorom i nakon pristupanja.

Andrej Plenković je istaknuo da će prvi prioritet Hrvatske nakon što postane članicom biti posao na jačanju konkurentnosti njezina gospodarstva. Mimica, koji se spominje kao prvi hrvatski povjernik u Europskoj komisiji, rekao je u razgovoru s novinarima da će postupak za imenovanje hrvatskog povjerenika započeti nakon izbora za Europski parlament koji će se u Hrvatskoj održati 14. travnja.

Također je rekao da predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso još nije otkrio koji će resor dobiti budući hrvatski povjerenik. Prema neslužnenim informacijama, koje je zasad nemoguće potvrditi, hrvatski povjerenik bi mogao dobiti resor zaštite potrošača. U tom slučaju podijelio bi se na dva dijela resor zdravlja i zaštite potrošača koji sada pokriva malteški povjerenik Tonio Borg.