c S
Dnevne novosti

Saborska oporba protiv Zakona o poljoprivrednom zemljištu

21.03.2013 07:24 ZAGREB, 20. ožujka 2013.(Hina), Saborska se oporba usprotivila konačnom prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ocijenivši da će centralizacija odlučivanja, uz nejasne kriterije, obiteljska poljoprivredna gospodarstva dovesti u nepovoljan položaj u odnosu na velike poljoprivredne subjekte.

Franjo Lucić (HDZ) uvjeren je da će zakonsko onemogućavanje prodaje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države dovesti do gašenja stočarskih farmi koje su već zatražile da im se zemljište proda. Upozorio je da će novom zakonu trebati vremena dok zaživi i dok se ustroji Agencija za poljoprivredno zemljište, što, uvjeren je, farme neće moći dočekati. Njegova stranačkog kolegu Josipa Đakića zasmetalo je što je i u konačnom tekstu zakona ostalo da je gospodarski program najveći kriterij u bodovanju prilikom dodijele zemljišta, jer će to, upozorio je, pogodovati krupnom kapitalu i velikim korporacijama. "Pa jasno je, kako i ne bi, kada muž radi kao direktor, a njegova žena kao zamjenica ili pomoćnica u Ministarstvu poljoprivrede. Jasno je da postoji pogodovanje i striktan odnos ministarstva što je zapravo i protuzakonito", rekao je Đakić, prozivajući ministra Tihomira Jakovinu za "novo zapošljavanje po partijskoj liniji".

Jakovina mu je odgovorio da se novim zakonom želi ukinuti upravo model na koji Đakić upozorava, a koji je, tvrdi, bio na djelu zadnjih deset godina "kada su presudni kriteriji bili članstvo političke stranke, rodbinski, partijski ili slični plemenski kriteriji". Đakićeve navode nazvao je zlonamjernim insinuacijama. "O potencijalnom sukobu interesa govorite vi, čiji je bivši šef ili bivši premijer već mjesecima u sudnici kada govorimo o Fimi mediji, kada govorimo o Planinskoj za koju i dan danas mi plaćamo značajna sredstva. Vi govorite o potencijalnom sukobu interesa za kolegicu koja je sa 27 godina doktorirala, koja je vrsna u svojoj struci, koja je profesor na fakultetu. Mislim da je to vrlo nekorektno", rekao je Jakovina. Protiv centralizacije dodjele poljoprivrednog zemljišta je i laburist Branko Vukšić.

"Od osamostaljenja Hrvatske poljoprivredno zemljište služilo je za razna politička podrivanja i klijentelistička podmirivanja, zemljištem se nagrađivala partijska vrijednost i rođačka povezanost", rekao je Vukšić, koji je uvjeren je da će i novi zakon prouzročiti štetu, zbog nejasnih kriterija dodjele poljoprivrednog zemljišta. Kao poseban problem naveo je "dodjelu zemljišta velikim proizvođačima, odnosno tajkunima, koji su privilegirani u Hrvatskoj i koji zapravo vode Hrvatsku". Ustvrdio je da je nakon privatizacije oko 200 tisuća hektara zemljišta, kojima upravljaju velika poljoprivredna poduzeća, poljoprivredna proizvodnja smanjena, umjesto da je povećana, a da je hrana sve skuplja.

I Zoran Vinković (HDSSB) uvjeren je da će predloženi zakon "totalno centralizirati odlučivanje o poljoprivrednom zemljištu". "Ne odlučuje se više u jedinicama lokalne samouprave, a ja vam tvrdim iz iskustva, nikakvi lokalni šerifi nisu dijelili zemlju. Sad ćemo imati savezne šerife u agenciji koji će dijeliti zemlju putem agencije i nastupit će potpuna centralizacija u odlučivanju o tom vrlo važnom resursu", ocijenio je Vinković.

Nezavisni Damir Kajin očekuje, međutim, da će novi zakon stati na kraj malverzacijama s poljoprivrednim zemljištem. "Mešetarenje moramo zaustaviti, Istra ne smije biti El Dorado mešetarenja zemljištem. Ovo što se tamo dešava to neću nazvati bezobrazlukom, nego doslovce banditizmom", rekao je Kajin, poručivši kako je nužno "zaustaviti rasprodaju državnog poljoprivrednog zemljišta - protuvrijednost jedne cigarete za jedan kvadrat". Usprotivio se i dodjeli zemlje "fitness poljoprivrednicima za proizvodnju majčine dušice i ružica". Novi zakon pozdravio je Petar Baranović (HNS), ističući kako od Ministarstva očekuje da neće stati samo na ovom zakonu, nego da će provesti punu reformu poljoprivrede, koja se, kaže, sada oslanja na poticaje i financijske potpore iz državne blagajne.

Zakon podržava i Giovanni Sponza (IDS), koji je, međutim, naglasio kako još ima puno prostora za njegova poboljšanja, prije svega u odnosu na osiguranja da će zakon biti provediv, transparentan, da će značiti iskorak u odnosu na dosadašnju proceduru dodjele zemljišta te zaštititi mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva. "Napominjemo da potencijalno ovako nedefiniran zakon može otvoriti eventualne sudske sporove, te pozivamo da se na sve oblike izbjegne put makinacijama", poručio je Sponza, kojega posebno smeta pravo resornog ministra da pravilnicima uređuje niz pitanja vezanih uz ovaj zakon.