c S
Dnevne novosti

Martens: Njemačka ne razmatra mogućnost postpristupnog monitoringa

21.03.2013 07:18 ZAGREB, 20. ožujka 2013.(Hina), Njemačka ne razmatra mogućnost monitoringa nad Hrvatskom nakon njezinog pristupanja Europskoj uniji, izjavio je u srijedu u Hrvatskom saboru povjerenik njemačkog Saveznog vijeća (Bundesrata) za proširenje Europske unije Juergen Martens, priopćeno je iz Sabora.

Povjerenici njemačkog Saveznog vijeća za proširenje EU-a Juergen Martens i Frank Henkel borave u radnom posjetu Zagrebu kako bi prikupili informacije o statusu spremnosti Hrvatske za ulazak u Europsku uniju te pripremili izvješće za nadležne parlamentarne odbore uoči ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u njemačkom parlamentu. Tijekom posjeta Hrvatskom saboru u srijedu Martensa i Henkela primio je predsjednik Sabora Josip Leko, a sastali su se i s više zastupnika iz različitih saborskih odbora.

Martens je na jedno od pitanja, o špekulacijama oko postpristupnog monitoringa, odgovorio kako je tek jedan njemački parlamentarni zastupnik izrazio stav o potrebi monitoringa, no da nijedno tijelo njemačke vlade ili parlamenta zasigurno ne razmatra mogućnost monitoringa nad Hrvatskom nakon njenog pristupanja Uniji. Poučeni lošim iskustvima iz prošlosti proširenja Unije, od Hrvatske se tražilo da sve uvjete ispuni prije pristupanja, rekao je Martens.

Saborski zastupnici izvijestili su njemačko izaslanstvo da će granični prijelazi Klek i Zaton Doli biti dovršeni do 1. travnja, te da je tijekom 2012. zaposleno i obučeno 413 graničnih policajaca, dok će tijekom ove godine biti angažirano dodatnih 100 graničnih policajaca. Ostali granični prijelazi u cijelosti će biti dovršeni do ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije 1. srpnja, kazali su. Hrvatski su zastupnici kazali i da je želja sadašnje vlade da Hrvatska do kraja ovog mandata ispuni sve potrebne kriterije za pristupanje schengenskom prostoru.

Njemački su predstavnici izviješteni i o reformi pravosuđa, racionalizaciji mreže sudova i potrebi za specijalizacijom sudaca, dugoročnom planu zapošljavanja sudaca, donošenju objektivnih mjerila učinkovitosti sudstva, informatizaciji sudova i zemljišnih knjiga te povezanim poteškoćama u implementaciji. Povjerenici Martens i Henkel izrazili su zanimanje i za raspoloženje građana po pitanju EU-a, te za to kako članovi saborskih odbora vide gospodarsku perspektivu Hrvatske nakon pristupanja Europskoj uniji.