c S
Dnevne novosti

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta podupro ratifikaciju

21.03.2013 07:20 LJUBLJANA, 20. ožujka 2013.Hina, Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta u srijedu je jednoglasno podupro zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom te preporučio parlamentu da ga prihvati.

Zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s EU u parlament je u proceduru uputila vlada nakon potpisivanja memoranduma o suglasnosti slovenske i hrvatske vlade o pitanju Ljubljanske banke Zagreb. Ratifikaciju Ugovora o pristupanju RH u EU poduprlo je svih 15 članova vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta.

U raspravi prije glasovanja na odboru sve su se stranke izjasnile da će njihovi zastupnici glasovati za ratifikaciju, za što je potrebna dvotrećinska većina svih zastupnika kojih je ukupno 90. Suglasnu odluku svih parlamentarnih stranaka u vanjskopolitičkom odboru da će podržati ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nazvao je "dobrim signalom" za svoj budući rad.

Erjavec je bio ministar vanjskih poslova u odlazećoj vladi premijera Janeza Janše, a istu će dužnost obavljati i u novoj vladi Alenke Bratušek. Erjavec je u raspravi odgovorio i na neka pitanja članova odbora o odnosima Slovenije i Hrvatske u svjetlu očekivanog ulaska Hrvatske u EU s 1. srpnja, s obzirom na činjenicu da između dviju država nisu konačno riješena sva otvorena pitanja pa će tako o graničnom prijeporu odlučivati Arbitražni sud, dok su memorandumom dviju vlada tužbe protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj stavljene u mirovanje, a nastavit će se traženje rješenja za prenesenu štednju u okviru sukcesije.

Erjavec se tom prilikom složio s ocjenama da bilanca otvorenih pitanja ostaje, ali da je nađen pravi put kako ih riješiti. U vezi neriješenog graničnog prijepora o kojemu treba presuditi Arbitražni sud, Erjavec je izrazio uvjerenje da će se naći rješenje koje će odgovarati i jednoj i drugoj strani, dok za pitanje stare devizne štednje na koje se odnosi i memorandum slovenske i hrvatske vlade smatra da je riječ o sukcesijskom pitanju.

Erjavec je dodao da slovenska strana memorandum dviju vlada u tom smislu smatra obvezom Hrvatske te će tražiti da se on u smislu međunarodnog ugovora spomene i u završnom izvješću Europskog parlamenta o napretku Hrvatske, o čemu će se odlučivati idućeg tjedna. Slovenski šef diplomacije kazao je također da Slovenija želi da se Hrvatska u Schengen uključi što prije, jer je to i u slovenskom interesu, iako su ocjene da će joj to uspjeti u samo tri godine možda nerealne.

Predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Jožef Horvat, član stranke Nova Slovenija (NSI) koja je do kraja ustrajala na koaliciji sa Slovenskom demokratskom strankom (SDS) premijera Janeza Janše, a s nastupom nove vlade Alenke Bratušek ulazi u oporbu, čestitao je Hrvatskoj i hrvatskom narodu na ulasku u Europsku uniju s 1. srpnja ove godine. Hrvatski narod to i zaslužuje, rekao je Horvat, dodajući da će Slovenija i Hrvatska tako doći u situaciju da "zajedno idu istim putem".

U vezi s još otvorenim pitanjima koja postoje među državama, Horvat je rekao da se nada da će Slovenija u Hrvatskoj dobiti prijateljsku i europski raspoloženu susjednu državu. No, za suradnju dviju država u Europskoj uniji bit će potrebno i povjerenje jer bez toga nema ni mira ni stabilnosti, rekao je Horvat, dodavši da očekuje "da hrvatska politika, sadašnja i buduća, neće izigrati povjerenje" koje joj je Slovenija iskazivala svojom potporom uključivanju Hrvatske u EU.