c S
Dnevne novosti

Rektorski zbor traži odgodu primjene Pravilnika

21.03.2013 07:16 ZAGREB, 20. ožujka 2013.(Hina), Rektorski zbor visokih učilišta Republike Hrvatske traži odgodu primjene Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja jer smatra da sadržaj toga pravilnika nije kvalitativni pomak te da su kriteriji nedorečeni, nedorađeni i neusklađeni pa mogu dugoročno štetiti kvaliteti izbora nastavnika u znanstvena zvanja.

Spomenuti pravilnik stupio je na snagu objavom u Narodnim novinama, a u današnjem priopćenju Rektorskoga zbora, što ga je potpisala predsjednica Rektorskoga zbora i rektorica Sveučilišta u Dubrovniku Vesna Vrtiprah, navodi se da se odgoda primjene toga pravilnika traži na način da se izmjeni njegov 37. članak.

Kako stoji u priopćenju, izmijenjen 37. članak bi glasio "Iznimno, postupak izbora u znanstveno zvanje prema uvjetima propisanim Pravilnikom koji je bio na snazi prije stupanja na snagu novoga Pravilnika, može se pokrenuti zaključno do 1. ožujka 2015., samo za kandidata kojem je od zadnjeg izbora u znanstveno zvanje proteklo više od dvije i pol godine ili pola vremena koje je potrebno za napredovanje u znanstvena zvanja".

U priopćenju se ističe da je "u tom vremenu potrebno izmijeniti i predložiti novi sadržaj Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja".

Kad je pak riječ o sadašnjem Pravilniku, Rektorski zbor ocijenio je da nije bio donesen na transparentan način te da se u postupku donošenja nije poštivala osnovna razina sudjelovanja zainteresirane javnosti, odnosno informiranje, a kao posljedica toga ni savjetovanje, uključivanje ili partnerstvo, kao ni bilo koji oblik sudjelovanja sukladno Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću s postupcima donošenja zakona, propisa i akata.

Rektorski zbor predlaže da se nastavi raditi na novom Pravilniku tako da se uzimaju u obzir dobri primjeri kriterija za izbor u znanstvena zvanja u zemljama Europske unije te ističe svoju spremnost da se u taj rad uključi, a podržava i unaprjeđenje nacionalnog istraživačkog sustava i kvalitete znanstvenog rada, uključujući i kvalitetu uvjeta za izbor u znanstvena zvanja