c S
Dnevne novosti

Ashton: Srbija i Kosovo blizu dogovora o normalizaciji odnosa

21.03.2013 07:12 BRUXELLES, 21. ožujka 2013.(Hina), Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku izjavila je u srijedu navečer, nakon više od 12 sati pregovora da su se Srbija i Kosovo približile rješenju za sjever Kosova te izrazila nadu da će dogovor biti zaključen na sljedećem sastanku, 2. travnja.

"Moja osobna procjena je da smo vrlo blizu rješenja za sjeverno Kosovo. Nadam se da će dogovor biti zaključen 2. travnja na sljedećem sastanku", izjavila je Catherine Ashton na konferenciji za novinare nakon zavrešteka sedmog kruga dijaloga između Srbije i Kosova koji se vodi pod pokroviteljstvom Europske unije. Sudionici pregovora prvi put su se nakon razgovora obratili novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci nešto su oprezniji u ocjenama rezultata sastanka. "Ne mogu reći ni da smo blizu ni da smo daleko od dogovora. I dalje postoje neke razlike po pitanju nadležnosti zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova, ali danas smo ostvarili određeni napredak", rekao je srbijanski premijer Dačić. Kosovski premijer Thaci rekao je da su razgovori vođeni "u pozitivnom i konstruktivnom ozračju" te da ne može "potvrditi da su blizu ili daleko od dogovora", ali može potvrditi da su "na pravom putu koji vodi prema rješenju".

Obojica premijera čestitali su visokoj predstavnici Ashton rođendan, koji je provela pomažući im da se približe rješenju koje bi omogućilo normalizaciju međusobnih odnosa. Pregovori su započeli u prijepodnevnim satima skupnim sastankom dvojice premijera s visokom predstavnicom Asthon, a nakon toga uslijedili su bilateralni sastanci Ashton s Dačićem i zatim s Thacijem. Nakon stanke, pregovori su nastavljeni oko 15,30 sati novim skupnim sastankom.

Obojica premijera tijekom dana razgovarali su i s najvišim američkim dužnosnikom zaduženim za zapadni Balkan Philipom Rickerom, koji se uvijek zatekne u Bruxellesu kada se vode pregovori između Srbije i Kosova. Pregovori između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa ušli su u najtežu fazu u kojoj se pokušava riješiti pitanje paralelnih institucija na sjeveru Kosova, koje je većinski naseljeno Srbima.

Traži se rješenje za ukidanje paralelnih struktura u zdravstvu, školstvu, policiji i pravosuđu i način njihova uključivanja u upravni okvir Kosova. Postoji suglasnost da je rješenje za to zajednica srpskih općina, ali nema suglasja o tome kakve bi ovlasti imala ta zajednica. Sjedinjene Države više su puta istaknule da ne žele na Kosovu imati "drugu Republiku Srpsku".

Vidljiva i održiva normalizacija odnosa uvjet je za napredak u europskim integracijama za obje strane - Srbiji za dobivanje datuma za početak pristupnih pregovora, a Kosovu za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Europska komisija će sredinom travnja objaviti izvješće o postignutom napretku, a na temelju toga izvješća Europsko vijeće bi moglo u lipnju donijeti odgovarajuće odluke. Premijer Dačić je rekao da je Srbija privržena dijalogu ne zbog dobivanja datuma, nego zato što želi riješiti pitanje koje nije rješavano desetljećima.