c S
Dnevne novosti

Sabor: postrožiti kontrole nad hranom

22.03.2013 07:26 ZAGREB, 21. ožujka 2013.Hina, Saborski klubovi su u objedinjenoj raspravi podržali sedam zakona kojima se, u skladu s direktivama EU, propisuje kontrola nad hranom te u tom smislu zaštita zdravlja ljudi.

Riječ je o zakonima o predmetima opće uporabe, o prehrambenim aditivima, aromama i enzimima, o uvozu hrane i hrane za životinje iz trećih zemalja, o provedbi europske Uredbe u vezi sa stavljanjem na tržište biocidnih proizvoda, o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama te hrani obogaćenoj nutrijentima, o hrani za posebne prehrambene potrebe, te o kontaminatima.

Svim zakonima zajedničko je da utvrđuju zadaće nadležnih tijela te službene kontrole nad proizvodnjom hrane i stavljanjem hrane i s hranom povezanih tvari na tržište. Predstavnici klubova u raspravi su isticali kako je zadnji slučaj otkrivanja nedopuštene razine aflatoksina u mlijeku podigao razinu svijesti kod građana, a posebno nadležnih službi i institucija u potrebi strožih kontrola nad hranom. Željka Reinera (HDZ) zanimalo je zašto Sabor sada donosi nove zakone, s obzirom da su ta područja već zakonski regulirana, a EU i ne zahtijeva od Hrvatske da primjenu europskih direktiva osigura donošenjem novih propisa.

Naglasio je, naime, da Hrvatska ima dobre propise u tom području, ali da je problem u njihovoj primjeni. Reiner je prigovorio i, po njegovom mišljenju, preblagim kaznama za tvrtke koje na tržište stave zdravstveno neispravnu hranu - najviša kazna je oko 100 tisuća kuna, a sudovi, upozorio je, ne izriču najviše, već puno blaže kazne. "Tvrtke će radije riskirati kaznu jer dobit koju ostvaruju kršenjem zakona puno je veća", rekao je.

Zoran Vinković (HDSSB) upozorio je da u mnogim lokalnim jedinicama na zdravlje građana utječe zastario sustav opskrbe vodom, te predložio vlastima da krenu u jače opremanje laboratorija u Hrvatskoj, kako za hranu, tako i za vodu. Potporu zastupnika u kratkoj je raspravi dobio i prijedlog potvrđivanja Sporazuma između RH i EU o sudjelovanju Hrvatske u radu Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama. Potpredsjednik Sabora Milorad Batinić je nakon rasprave zaključio današnje zasjedanje.