c S
Dnevne novosti

Barroso: EU svjestan interesa Rusije na Cipru

22.03.2013 07:10 MOSKVA, 21. ožujka 2013.(Hina/AFP), Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u četvrtak u Moskvi da je "svjestan interesa Rusije" na Cipru, nakon oštrih kritika ruskog premijera Dmitrija Medvedeva planu spašavanja koji su EU i MMF ponudili Cipru, a koji predviđa oporezivanje štednje u ciparskim bankama.

Plan pomoći od 10 milijarda eura uvjetovan je porezom na štednju kojim bi se trebalo prikupiti 5,8 milijarda eura, što je izazvalo bijes Moskve jer su Rusi u ciparskim bankama uložili više milijarda eura. Cipru treba ukupno 17,5 milijarda eura, što odgovara njegovu BDP-u. Pomoć od deset milijarda eura smatra se maksimalno održivim iznosom koji Cipar može vratiti. "Svjestan sam interesa Rusije u tom slučaju", rekao je Barroso na konferenciji za novinare u Moskvi, na rubu sastanka Europske komisije i ruske vlade. Ruski premijer Dmitrij Medvedev ocijenio je plan "posve apsurdnim".

Ranije je kazao da su u njegovoj izradi počinjene "sve moguće pogreške" i zaprijetio da će Rusija revidirati udjel eura u svojim deviznim rezervama ako rješenje ciparske krize nanese štetu ruskim interesima. Ruski čelnici predbacuju Bruxellesu što nisu bili konzultirani u izradi tog plana. "Mislim da bi za idući plan za rješenje krize na Cipru euroskupina mogla predvidjeti sudjelovanje svih zainteresiranih strana, uključujući ruske", rekao je Medvedev.

"Zapravo, Europska komisija konzultira se s Rusijom već neko vrijeme", rekao je Barroso, istaknuvši da je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na summitu EU-a i Rusije u Bruxellesu potkraj prosinca. Objasnio je da je plan spašavanja Cipra predložen u subotu plod kompromisa u posljednji trenutak. "Sastanak euroskupine završio je subotu jako rano i odluka je rezultat kompromisa između zemalja euroskupine", rekao je. "Rusija nije bila informirana jer nisu bile ni europske vlade, da budemo posve otvoreni i iskreni u vezi s tim pitanjem", rekao je Barroso.

Ciparski parlament odbacio je u utorak prijedlog zakona o oporezivanju štednih uloga, strahujući od bijega kapitala i gubitka međunarodnog ugleda. Nikozija sada traži alternativno rješenje i danas čelnici ciparskih parlamentarnih stranaka razgovaraju o planu "B". Po rejting agenciji Moody’s, Rusi u ciparskim bankama drže 31 milijardu američkih dolara (24 milijarda eura), a porezom na štednju mogli bi izgubiti više od tri milijarde dolara. Gotovo trećina novca u ciparskom bankovnom sektoru je ruska. Guverner ciparske središnje banke Panikos Demetriades procijenio je, međutim, ruske depozite na Cipru na između 4,9 i 10,2 milijarda eura.