c S
Dnevne novosti

Odbor: Ministarstvo uprave treba provjeriti potpise za "Referendumski ustanak"

25.03.2013 07:14 ZAGREB, 22. ožujka 2013.(Hina), Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je jednoglasno podržao zaključak da se Ministarstvo uprave zaduži da provjeri broji i vjerodostojnost potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje referenduma, koji je predsjedniku Hrvatskog sabora dostavila Građanska inicijativa za prikupljanje potpisa građana sa svrhom raspisivanja referenduma pod nazivom „Referendumski ustanak“.

“U Zahtjevu je navedeno da je prikupljeno 480.269 potpisa što predstavlja 11,20 posto svih stanovnika RH te bi prema tome ispalo da je prikupljen dovoljan broj potpisa“, rekao je predsjednik Odbora Peđa Grbin dodajući međutim kako je za svako pojedino od četiri referendumska pitanja prikupljeno između 116.816 i 124.500 glasova.

Iz toga je, kako je kazao, razvidno da nema elemenata za raspisivanje referenduma.Imajući u vidu dosadašnju parlamentarnu praksu, Grbin je predložio da se Ministarstvo uprave zaduži da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa te ga dostavi Hrvatskom saboru. Laburist Dragutin Lesar napomenuo je kako je Ustavom RH propisano da je za referendum potrebno 10 posto potpisa birača, a ne stanovnika. „Ne računa se postotak stanovništva, nego građana s biračkim pravom. Ni za jedno od četiri pitanja nema dovoljno potpisa predviđenih ustavom“, ustvrdio je Lesar. Resorno ministarstvo, mišljenja je Lesar, trebalo bi se požuriti s novim zakonom o referendumu kako bi se „regulirale postupovne radnje“.

Stoga je predložio, a Odbor za Ustav podržao, da se pozove vlada da što prije dostavi na prvo čitanje prijedlog Zakona o referendumu. Predstavnici građanske inicijative Referendumski ustanak predali su prošlog tjedna predsjedniku Sabora Josipu Leki zahtjev za raspisivanjem referenduma o četiri pitanja, a zahtjev su potkrijepili s ukupno više od 480 tisuća potpisa. Inicijativa Referendumski ustanak potpise je počela prikupljati 13. veljače, prikupljala ih je do 27. veljače, a tražili su raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili jesu li za poništenje pretvorbe i privatizacije, za zabranu rasprodaje državne imovine, prostora i resursa i za zabranu proizvodnje, prometovanja i prodaje GMO proizvoda.