c S
Dnevne novosti

ECB dao zeleno svijetlo za pomoć ciparskim bankama

26.03.2013 07:08 FRANKFURT, 25. ožujka 2013.(Hina/Reuters), Europska središnja banka (ECB) u ponedjeljak je, pošto je postignut dogovor o paketu sanacijskih zajmova Cipru u vrijednosti 10 milijardi eura, odlučila ciparskim bankama omogućiti pristup izvanrednim financijskim sredstvima.

Prošli je tjedan ECB provodio pritisak na Cipar, prijeteći da će prekinuti ključnu pomoć ciparskim bankama ukoliko se do ponedjeljka ne postigne dogovor s međunarodnim zajmodavcima o hitnom paketu pomoći. U svom priopćenju ECB ističe da "nema primjedbi na zahtjev Ciparske središnje banke za izvanrednu pomoć za održanje likvidnosti, u skladu s važećim pravilima".

Također se dodaje da će ECB "pomno nastaviti pratiti razvoj situacije". Postignutim sporazumom, kojim je Cipar izbjegao kolaps svog bankovnog sustava nekoliko sati prije isteka krajnjeg roka, predviđa se zatvaranje druge najveće ciparske banke Laiki i teški gubici za neosigurane štedne uloge iznad 100.000 eura, uključujući i one bogatih Rusa.

Većina ciparskih banaka će se otvoriti u utorak, osim Ciparske banke i Nacionalne banke koje se ponovno otvaraju u četvrtak.