c S
Dnevne novosti

EU: reformski proces u RH je ireverzibilan

26.03.2013 07:22 BRUXELLES, 25. ožujka 2013.Hina, Europska komisija objavit će završno izvješće o monitoringu za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine u kojemu će ocijeniti da je Hrvatska u potpunosti spremna za članstvo u Europskoj uniji, ali to ne znači da je sve savršeno i da ima prostora za opuštanje, ističu u ponedjeljak europski izvori.

"Vjerujemo da je proces pregovora s Hrvatskom bio solidan i vjerodostojan i kada smo zaključili da se pregovori mogu zatvoriti bili smo uvjereni da je Hrvatska dosegnula onu točku s koje nema povratka natrag, da je proces ireverzibilan", rekao je izvor objašnjavajući razloge zašto Komisija ne želi postpristupni monitoring kakav još i danas imaju Bugarska i Rumunjska. "Komisija ne kaže da je situacija u Hrvatskoj kada je posrijedi borba protiv korupcije i organiziranog kriminala apsolutno savršena, potrebno je nastaviti s tim procesima, ali vjerujemo da je Hrvatska postigla jako puno, da postoje rezultati. Mi potičemo Hrvatsku da nastavi u tom pravcu i da pokaže kako nema opuštanja jednom kada uđe u EU. Računamo na njihov osjećaj odgovornosti da će nastaviti u tom pravcu", rekao je izvor.

Europska komisija će u drugoj polovici ove godine objaviti izvješće o borbi protiv korupcije u svim zemljama članicama, što znači da nijedna zemlja članica, uključujući i Hrvatsku, neće biti zasebno tretirana. Povjerenik za proširenje Štefan Fuele predstavit će u utorak u Zagrebu na posebnoj, za tu prigodu organiziranoj, sjednici hrvatske vlade završno izvješće o monitoringu za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine. U tom izvješću od 15 stranica, Komisija će potvrditi da je Hrvatska ispunila svih 10 zadaća, koje su identificirane u Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu koje je objavljeno u listopadu prošle godine.

Tih 10 zadaća spadaju u tri najteža poglavlja europske pravne stečevine - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost. Hrvatska je prva zemlja za koju je uveden mehanizam pretpristupnog monitoringa, kojim se nadzire ispunjavanje obveza od potpisivanja pristupnog ugovora do stupanja u članstvo. Na taj način Europska unija se osigurava da zemlja uđe potpuno spremna, bez potrebe da se nad njom provodi nadzor i nakon što postane članica, kao što je to i danas slučaj s Bugarskom i Rumunjskom. Iako je i u posljednje vrijeme bilo izjava da se i za Hrvatsku uvede postpristupni monitoring, takve ideje nemaju izgleda za prolazak jer su sam proces pregovora, kao i pretpristupni monitoring osmišljeni tako da zemlja bude u potpunosti spremna za članstvo, bez potrebe za dodatnim nadzorom i nakon pristupanja.