c S
Dnevne novosti

MUP: obveze građana koji žive u inozemstvu prema novom Zakonu o prebivalištu

26.03.2013 07:20 ZAGREB, 25. ožujka 2013.(Hina), U povodu uskrsnih blagdana, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) podsjeća građane koji žive u inozemstvu duže od godinu dana, one koji privremeno odlaze iz Hrvatske na dulje od godinu dana, one koji su ostali u inozemstvu nakon proteka pet godina od dana kada su prvi put prijavili privremeni odlazak te građane u inozemstvu koji su u programu obnove ili stambenog zbrinjavanja, na njihove obveze prema novom Zakonu o prebivalištu koji je na snazi od 29. prosinca 2012. godine.

Građani koji su s danom 29. prosincem 2012. već u inozemstvu duže od godinu dana radi obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera i vezani su za određeno vremensko razdoblje, dugotrajnog liječenja i drugih razloga, moraju najkasnije do 29. prosinca 2013. o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište ili diplomatsku misiju - konzularni ured Republike Hrvatske na čijem području borave u inozemstvu te im o razlozima privremenog boravka izvan Hrvatske moraju dostaviti odgovarajuću dokumentaciju.

Ako ne ispoštuju ovu obvezu, upozorava u današnjem priopćenju MUP, za njih će se pokrenuti postupci odjave po službenoj dužnosti iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu. Građani su dužni kad privremeno odlaze iz Hrvatske na dulje od godinu dana radi obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera i vezani su za određeno vremensko razdoblje, dugotrajnog liječenja i drugih razloga, o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište.

Ako o privremenom odlasku propuste obavijestiti policijsku upravu ili postaju prije svojeg odlaska u inozemstvo, obavijest mogu dostaviti i putem nadležne diplomatske misije – konzularnog ureda Republike Hrvatske na čijem području borave u inozemstvu. O razlozima privremenog boravka izvan Hrvatske moraju priložiti odgovarajuću dokumentaciju.

Ako građanin u inozemstvu ostane i nakon proteka pet godina od dana kad je prvi put prijavio svoj privremeni odlazak, dužan je to ponovno prijaviti policijskoj upravi ili postaji, neposredno ili putem diplomatske misije – konzularnog ureda Republike Hrvatske na čijem području boravi u inozemstvu, a u slučaju dužeg ostajanja u inozemstvu prijavu mora obnavljati svake tri godine i prilagati dokumentaciju o razlozima boravka izvan Hrvatske (nakon prve prijave privremenog odlaska u inozemstvo prijavu mora obnavljati nakon proteka pete, osme, jedanaeste… godine boravka u inozemstvu). Nakon povratka u Hrvatsku, građani o povratku moraju obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište.

Građani koji imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj i žive u inozemstvu, a obuhvaćeni su programom obnove ili stambenog zbrinjavanja i nekretnina im još nije obnovljena, vraćena ili nisu na drugi način stambeno zbrinuti u Hrvatskoj, dužni su najkasnije do 29. prosinca 2013. to prijaviti policijskoj upravi ili postaji na čijem području imaju prijavljeno prebivalište ili diplomatsku misiju - konzularni ured Republike Hrvatske na čijem području borave u inozemstvu. Ako ne ispoštuju ovu obvezu, za njih će se pokrenuti postupci odjave po službenoj dužnosti iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu.