c S
Dnevne novosti

HZZO: ordinacijama zvjezdice za svaku dodatnu uslugu koju pružaju osiguranicima

26.03.2013 07:14 ZAGREB, 25. ožujka 2013.(Hina), Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZZO) priopćio je da od 1. travnja, kada kreće novo ugovorno razdoblje s ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, liječnici mogu s HZZO-om ugovoriti pet dodatnih usluga koje će se plaćati za pruženu uslugu mimo ugovorenih glavarina.

Kako bi osiguranici znali koje su sve dodatne usluge ugovorili njihovi liječnici, odnosno koje novosti mogu očekivati od svojih odabranih liječnika, svaka ordinacija će biti označena sa zvjezdicama, čiji broj odgovara broju ugovorenih dodatnih usluga. Dijelom su to usluge koje ordinacije svojim pacijentima već pružaju, a dijelom su to nove usluge koje će pružati u novom ugovornom razdoblju. Glavna novost je vrednovanje onoga što već rade, odnosno poticaj pružanja novih usluga kroz prepoznavanje i novčanu stimulaciju, ističe HZZO.

Sustav pet zvjezdica će izdvojiti ordinacije koje svojim pacijentima pružaju višu razinu usluge. Niti jedna ordinacija ne mora ugovoriti dodatne usluge, no ako ih ne ugovori neće ih moći naplatiti od HZZO-a. One ordinacije koje pruže svojim pacijentima više usluga ostvarit će veći prihod, a sve s ciljem povećanja dostupnosti, kvalitete i učinkovitosti pružanja zdravstvene zaštite svojim pacijentima na primarnoj razini zdravstvene zaštite, navodi HZZO.

Dodatne usluge u ordinacijama opće medicine te u ordinacijama za zaštitu predškolske djece i zaštitu žena su organiziranje savjetovališta, sudjelovanje tima u e-zdravstvu, naručivanje na pregled u ordinaciji, uzimanje uzoraka za primarnu laboratorijsku dijagnostiku u ordinaciji i osiguranje dostupnosti doktora za telefonske konzultacije. U djelatnosti zdravstvene zaštite žena uz postupak uzimanje uzoraka za primarnu laboratorijsku dijagnostiku i postupak uzimat će se i dostavljati uzorci za mikrobiološku dijagnostiku, a svaki postupak se posebno vrednuje.

U djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece osigurat će se dostupnost u slučaju hitnosti, koja podrazumijeva osiguranje kontakta s roditeljem prema prethodnom dogovoru s liječnikom u slučaju potrebe praćenja akutnog bolesnika tijekom radnog vremena. Dodatne usluge u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti su sudjelovanje tima u e-zdravstvu, naručivanje osiguranih osoba Zavoda u zadani termin, rad s osiguranim osobama s posebnim potrebama, dostupnost u slučaju hitnosti i organiziranje grupnog/specifičnog savjetovališta. "Na primjer ordinacije opće medicine, te ordinacije za zaštitu djece i žena koje sa HZZO-om sklope ugovor o organiziranju savjetovališta za svoje pacijente, što podrazumijeva jedno grupno savjetovanje mjesečno, odnosno najmanje 10 grupnih savjetovanja godišnje, dobit će samo jednu zvjezdicu.

Ako uz ugovor o savjetovalištu ugovore i e-zdravstvo, odnosno povežu svoju ordinaciju u elektronički sustav e-naručivanja i uskoro prihvate e-uputnicu, dobit će još jednu zvjezdicu. Svaku iduću zvjezdicu dobivaju za ugovaranje dodatnih usluga kao što su planiranje i pozivanje pacijenata na preventivni pregled, uzimanje uzoraka za laboratorijsku pretragu u ordinaciji te osiguranje termina za telefonsku konzultaciju s liječnikom", stoji u priopćenju.