c S
Dnevne novosti

Fuele: RH nepovratno ispunila uvjete i nema potrebe za monitoringom

27.03.2013 07:24 ZAGREB, 26. ožujka 2013.(Hina), Hrvatska je provela sve reforme na vjerodostojan održiv i nepovratan način i nema razloga za nastavak mehanizma moritoringa, rekao je u utorak u Zagrebu povjrenik EK za proširenje Štefan Fuele na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom hrvatske vlade Zoranom Milanovićem.

U obraćanju novinarima nakon što je na posebnoj sjednici vlade predstavio pozitivno treće i posljednje izvješće o moritoringu prije ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU, Fuele je kazao kako je Hrvatska država koja je prošla mnogo zahtjevnije pregovore o pristupanju nego njezine prethodnice. "U izvješću se naglašava da je Hrvatska iskazala sposobnost provedbe reformi na vjerodostojan, održiv i nepovratan način", rekao je Fuele.

"Zbog svega toga ne vidimo razloga za nastavak mehanizma moritoringa nakon trenutka ulaska Hrvatske u EU" kazao je europski povjerenik. Pozitivno izvješće Fuele je sažeo u četiri glavne točke, koje se sastoje u tome da Hrvatska općenito ispunjava obveze i zahtjeve postavljene u pregovorima o pristupanju u svim poglavljima, u tome da je pokazala sposobnost da sve obveze ispuni prije pristupa, da je ispunila deset kvalitetnih zadaća navedenih u prethodnom izvješću u listopadu i u uvjerenju EK da će Hrvatska biti spremna uči u EU 1. srpnja.

Čestitao je svima koji su sudjelovali u tom dugom i opsežnom procesu koji je završio, kako je rekao, "čistim zdravstvenim kartonom" za Hrvatsku.No, upozorio je da se zato ne smije zaspati na lovorikama i da članstvo u EU dodatni poticaj za nastavak provedbi reformi i ostvarivanje napretka u područjima jačanja pravne države i borbe protiv korupcije. "Hrvatska mora nastaviti i strukturne reforme, ne samo zbog budućeg ulaska u euro zonu, nego i zbog jačanja vlastite konkurentnosti" naglasio je europski povjerenik za proširenje.

Dodao je kako je Hrvatska uspješna priča politike proširenja EU, jer je dokaz vjerodostojnosti te politike, koja se ogleda u tome da kad zemlja aspirantica ispuni postavljene zahtjeve, EU otvara mogućnost članstva. Hrvatska i EU, po Fuelovim riječima, ulazi bolje pripremljena nego druge zemlje članice, da bi samo članstvo bilo uspješno treba iskoristiti brojne mogućnosti koje će joj se pružiti. "Hvala vam lijepa i čestitam Hrvatskoj" rekao je na hrvatskom jeziku Fuela na kraju izjave.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović najprije je zahvalio svima u Hrvatskoj koji su u posljednjih 20, a osobito u zadnjih 10 godina radili na ostvarenju hrvatskog članstva u EU, od predsjednika države i vlada, ministara do državnih i drugih službenika, bez kojih to ne bi bilo moguće. "Tijekom toga procesa izgradili smo institucionalni kapacitet i možemo se nositi s izazovima koje pred jednu malu državu stavlja europska institucija i globalizacija" rekao je Milanović. "Mali smo, moramo biti otvoreni kao država i naša jedina šansa je u otvorenom nadmetanju s najboljima" rekao je Milanović."Ako na to nismo spremni, onda tamo ne pripadamo" naglasio je premijer.

Predsjednik vlade spomenuo je i činjenicu da Hrvatsku očekuje velik posao na iskorištavanju novčanih sredstava koja očekuju nakon ulaska u Uniju, a koja su potencijalno dvostruko veća od novca koji Hrvatska daje. "Moramo znati kako ćemo taj novac potrošiti, jer Europa je alergična na rasipanje novaca" rekao je Milanović napomenuvši kako je Hrvatska već mnogo svoje infrastrukture izgradila sama, kao ni jedna zemlja njezinog ranga i sad treba pametno smisliti kako upotrijebiti nova sredstva na projektima kao što je povezivanje krajnjeg juga s ostatkom zemlje, odnosno izgradnja Pelješkog mosta.